Prijzen, subsidies en benoemingen

24 oktober 2019• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Daarnaast worden ze vanwege hun kennis en expertise vaak gevraagd voor belangrijke posten, zowel nationaal als internationaal. Wij laten u graag zien wie er de afgelopen twee weken is beloond met een mooie prijs, subsidie of benoeming.

Resident Research Award voor Jop Verweij

Op 18 september 2019 ontving dr. Jop Verweij, kaakchirurg-in-opleiding, in Boston, van de American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons de "2019 Resident Research Award" voor het onderzoek "Auto transplantation with a 3D printed replica of the donor tooth minimizes extra-alveolar time and intraoperative fitting attempts: a multicenter prospective study of 100 transplanted teeth".

Safa Najidh wint prijs op het EORTC CLTF 2019 congres

PhD student Safa Najidh van de afdeling Huidziekten heeft zaterdag 28 september de Young Investigator Award gewonnen voor de beste presentatie op het internationale EORTC CLTF 2019 congres in Athene.

Tijdens de presentatie vertelde zij over LUMC onderzoek waarbij voor het eerst een biologische verklaring is gevonden voor overexpressie van de checkpoint inhibitor PD-1 op tumor T-cellen in de huid. Dit blijkt voor deze cellen via een epigenetisch mechanisme gereguleerd te worden. Vorig jaar viel de afdeling Huidziekten ook in de prijzen, toen ging de award naar Nicolas Bastidas.

Bronzen certificaat voor rookvrije ambitie LUMC

Het LUMC heeft van het Nederlandse Netwerk voor een Rookvrije Zorg (Dutch Network For Tobacco Free Healthcare Services) het bronzen certificaat gekregen voor de stappen die zijn gezet op weg naar een rookvrij ziekenhuis.

Robert van de Graaf, coördinator Tobacco Free Addiction Care Verslavingskunde Nederland, reikte het certificaat uit aan RvB-lid Kim Smit, in aanwezigheid van de Taskforce LUMC Rookvrij. Het Dutch Network For Tobacco Free Healthcare Services is onderdeel van het Global Network for Tobacco Free Healtcare Services.

Het einddoel, een rookvrij ziekenhuis, houdt meer in dan het rookvrij maken van het terrein. Het LUMC wil het bewustzijn vergroten van de gezondheidsschade die roken geeft en rokende patiënten, medewerkers en studenten helpen met stoppen. Daarnaast wordt in het LUMC ook in het onderwijs aandacht besteed aan en wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van roken en hoe dat te voorkomen. 

“Dit certificaat laat zien dat we op de goede weg zijn. Juist voor een UMC als het onze, dat vooruitstrevend onderzoek doet en de best mogelijke zorg wil bieden, is het belangrijk om het voortouw te nemen in deze landelijke trend”, zegt Noor Rikkers, kinderlongarts in het LUMC en lid van de Taskforce.

L-CHIC deelt mee in miljoenenproject naar Shigella-vaccin

Het Leiden Controlled Human Infection Center is een van de partners van een groot onderzoeksproject naar een vaccin tegen Shigella. Van de 8,6 miljoen gaat 600.000 euro naar Leiden.

Het Leiden Controlled Human Infection Center is verantwoordelijk voor het testen van het vaccin bij gezonde vrijwilligers. “We zijn heel enthousiast over dit project, omdat het gericht is op het ontwikkelen van een nieuw vaccin voor laag- en middel inkomen landen, zoals in Sub-Sahara Afrika en India. Diarree ten gevolge van de Shigella-bacterie is een belangrijke oorzaak voor sterfte bij kinderen onder 5 jaar in deze met name deze landen. Dit is een low-tech vaccin, goedkoop te produceren en heel gemakkelijk toe te dienen aan kleine kinderen. Dit sluit uitstekend aan bij de filosofie van L-CHIC”, legt Meta Roestenberg uit. 

Het project wordt gecoördineerd door het European Vaccine Initiative en gefinancierd door European and Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP). De onderzoekers gaan een nieuw oraal Shigella-vaccin testen middels klinische studies in Europa en Afrika.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.