Prijzen, subsidies en benoemingen

21 november 2019• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Daarnaast worden ze vanwege hun kennis en expertise vaak gevraagd voor belangrijke posten, zowel nationaal als internationaal. Wij laten u graag zien wie er de afgelopen twee weken is beloond met een mooie prijs, subsidie of benoeming.

Prijs voor beste voordracht Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Op 8 november 2019 ontving Kees J. H. van Westerveld tijdens de Najaarsvergadering van de  Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, de Dento-alveolaire prijs van deze vereniging voor de beste voordracht op dento-alveolair gebied met als titel: Is radixverlenging te voorspellen na autotransplantatie?

Tweemaal goud voor LUMC tijdens technologieconferentie

De afdelingen Interne geneeskunde en Transplantatiegeneeskunde wonnen vorige week Halo Awards in twee categorieën voor innovatieve apps: Best Applied (Healthcare/Enterprise) en Best University Project. De winnende applicatie zal straks ons geneeskundeonderwijs ondersteunen.

De prijs is gewonnen door het LUMC Transplantatie Centrum en de Clinical Teaching Unit van Interne geneeskunde, in samenwerking met het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden. De leiding van het project was in handen van prof. dr. Marlies Reinders, in samenwerking met dr. Dorottya de Vries en dr. Beerend Hierck (Anatomie en Embryologie).

Geneeskundestudenten aan het LUMC kunnen met de nieuwe augmented reality (AR)-applicatie ‘AugMedicine: Transplant cases’ straks meer inzicht krijgen in de complexe 3D-anatomie van patiënten na transplantatie en van de meest optredende complicaties rondom transplantatiegeneeskunde. De applicatie wordt dinsdag 10 december gelanceerd door het LUMC in samenwerking met het Centre for Innovation van de universiteit.

De Halo Awards werden in Amsterdam uitgereikt tijdens VR-DAYS Europe, een grote, driedaagse conferentie en expo over virtual reality (VR), AR en mixed reality. Met deze prijzen worden de meest innovatieve en excellente kunstwerken, performance acts en creatieve projecten in de wereld van VR en AR beloond.

Dick Oepkes benoemd tot gasthoogleraar Tongji University

Professor Dick Oepkes (Verloskunde) is benoemd tot gasthoogleraar aan de Tongji Universiteit, de oudste universiteit van Shanghai.

De komende drie jaar gaat Oepkes zijn Chinese collega’s helpen bij de foetale therapie. Naast het geven van hands-on cursussen en colleges heeft hij een adviserende rol bij de opzet van een landelijk Chinees netwerk van centra voor foetale therapie en van multicenter-onderzoek. Ook is hij betrokken als deputy-chief editor van het Chinese, maar Engelstalige Maternal-Fetal Medicine Journal en bij de nationale en internationale communicatie over studies op het gebied van de foetale geneeskunde.

Thomas van den Akker benoemd tot bijzonder hoogleraar Global Maternal Health aan de VU

Thomas van den Akker (Verloskunde) is per 1 mei 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar Global Maternal Health aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De leerstoel is ingesteld vanwege de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG). De leerstoel zal worden ingebed bij het Athena Instituut van de Faculty of Science van de Vrije Universiteit Amsterdam. De aanstelling is voor een periode van vijf jaar.

Patrick Rensen gasthoogleraar aan Xi'an Jiaotong University

Professor Patrick Rensen (Interne Geneeskunde) is per 1 november 2019 benoemd als gasthoogleraar aan de First Affiliated Hospital of Xi’an Jiaotong University in China.

De benoeming geldt voorlopig voor de komende vijf jaar. Rensen zal Xi’an jaarlijks voor twee weken bezoeken, ook om zijn voormalige postdoc Yanan Wang te helpen haar lab aldaar op te zetten en intensief te blijven samenwerken. Tijdens zijn eerste bezoek begin november gaf hij een gastcollege over de rol van bruin vet in cardiometabole gezondheid.De benoeming geldt voorlopig voor de komende vijf jaar. Rensen zal Xi’an jaarlijks voor twee weken bezoeken, ook om zijn voormalige postdoc Yanan Wang te helpen haar lab aldaar op te zetten en intensief te blijven samenwerken. Tijdens zijn eerste bezoek begin november gaf hij een gastcollege over de rol van bruin vet in cardiometabole gezondheid.

Alex van der Lecq verkozen tot physician assistant van het jaar

Alex van der Lecq, physician assistant op de Spoedeisende Hulp, is PA van het jaar 2019 geworden nadat hij de meeste publieksstemmen kreeg.

Op 18 november ontving Alex een beeld van de NAPA, de Nederlandse Associatie van Physician Assistants, die de verkiezing organiseert. Willy Spaan, voorzitter RvB: “Ik feliciteer Alex van harte met de verkiezing tot physician assistant van het jaar 2019. PA’s zijn onmisbare krachten op onze SEH en vele andere afdelingen. Deze verkiezing benadrukt nogmaals de waarde van deze relatief jonge beroepsgroep. ” Alex was samen met zijn SEH-collega Bianca van den Berg genomineerd voor de titel physician assistant van het jaar 2019. In totaal waren vijf PA's genomineerd. De verkiezing werd gehouden in het kader van de Week van de PA, die van 7 tot en met 13 oktober voor de tweede keer in Nederland plaatsvond. 

Subsidie voor onderzoek naar pulmonale arteriële hypertensie

Dr. Konda Babu Kurakula ontvangt 300.000 euro als lid van het Europees-Canadees IMPHLeXIONS-consortium. Het doel van deze ERA-CVD-subsidie is om nieuwe inzichten te verkrijgen waarom pulmonale arteriële hypertensie meer bij vrouwen voorkomt, om zo betere therapieën te kunnen ontwikkelen.

De subsidie is een onderdeel van Horizon 2020. Dr. Kurakula zal de komende drie jaar samen met zijn collega's verbonden aan de universiteit van Graz, Oostenrijk, en Quebec, Canada, de rol van het X-chromosoom bij ontstekings- en metabole processen by pulmonale hypertensie bestuderen.

Voor dit onderzoek, dat wordt uitgevoerd in de groep van prof. Marie-Jose Goumans, zal hij gebruik maken van longcellen van zowel mannelijke als vrouwelijke patiënten. De opgedane kennis zal vervolgens binnen het consortium worden gevalideerd en gebruikt om nieuwe strategieën to ontwikkelen voor een sexe-specifieke behandeling van patiënten met pulmonale hypertensie.

Leids Jeugdlintje voor kinderadviesraad

De kinderadviesraad van het LUMC heeft op woensdag 13 november 2019 een Leids Jeugdlintje gekregen.

Judith, Senna, Max, Pepijn, Ellen en Isa denken in de kinderadviesraad mee bij het bepalen van het beleid. Ze zijn een heel belangrijk klankbord voor beslissingen die genomen moeten worden. Met het uitreiken van de Leidse Jeugdlintjes spreekt de gemeente Leiden waardering uit voor deze jongeren en hoopt dat zij een voorbeeld zijn voor anderen.

Translational Research Prize voor Abdoel el Ghalbzouri

Abdoel el Ghalbzouri, assistant professor van de afdeling Huidziekten, is de winnaar van de Translational Research Prize.

De prijs werd uitgereikt tijdens de eerste Regeneration Day op vrijdag 1 november. Op deze dag kwamen onderzoekers van FWN en LUMC samen om expertise te delen, nieuwe partnerschappen aan te gaan en alles te horen over de nieuwste ontwikkelingen in de regeneratieve geneeskunde. El Ghalbzouri gebruikt de prijs, ter waarde van 5000 euro, om een kleinschalige pilotstudie uit te voeren, met als doel het beïnvloeden van de differentiatie van fibroblasten als potentiele gentherapie voor huidkanker. De winnaar werd bepaald door een jury van het Leiden Regenerative Medicine Platform.  Wil je meer weten over wat er in het LUMC gebeurt op het gebied van regeneratieve geneeskunde? Bekijk dan de website rg.lumc.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.