Prijzen en subsidies

28 maart 2019• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Wij laten u graag zien wat er de afgelopen twee weken aan prijzen en subsidies is uitgereikt. 

Subsidie voor model om botbreukrisico te voorspellen

Dr. Yvette van der Linden, afdeling Radiotherapie/Expertisecentrum Palliatieve Zorg, heeft een subsidie van 180.000 euro ontvangen. Hiermee zal een computermodel voor het voorspellen van botbreukrisico bij patiënten met kanker en uitzaaiingen in het dijbeen landelijk klinisch worden geïmplementeerd.

Van der Linden ontvangt de subsidie van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars samen met onderzoekers Nico Verdonschot, Esther Tanck en promovenda Florieke Eggermont (Orthopaedic Research Laboratorium, Radboudumc).

Uitzaaiingen in het dijbeen zijn vaak pijnlijk en er kan een verhoogd risico op een botbreuk bestaan. De behandeling is afhankelijk van het breukrisico: bij een laag risico worden bestraald om pijn te behandelen, terwijl bij een hoog risico preventief wordt geopereerd. Volgens de richtlijnen wordt dit botbreukrisico ingeschat op röntgenfoto’s of CT-scans waarop de grootte van de uitzaaiing wordt gemeten. Het blijkt dat met deze methode patiënten onnodig preventief worden geopereerd, maar dat er ook patiënten zijn die alsnog hun dijbeen breken. Er is een patiëntspecifieke computersimulatie ontwikkeld die het risico op botbreuken berekent aan de hand van CT-scans, en die het botbreukrisico beter inschat. Het idee is dat artsen zo’n computersimulatie aan kunnen vragen als ze twijfelen over het breukrisico van een patiënt. Met de berekeningen krijgen artsen een voorspelling over het verwachte botbreukrisico van de patiënt, die ze kunnen gebruiken om samen de beste behandeling te bepalen.

Prijs NVGE voor promovenda LUMC

Marieke Barnhoorn, promovenda op de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het LUMC doet onderzoek naar behandeling van chronische darmontstekingen. De Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie (NVGE) beloonde haar recent met de prijs voor het beste basaal wetenschappelijk artikel uit Nederland op het gebied van de Maag-Darmziekten in 2018.

Ze kreeg de prijs voor haar onderzoek naar endoscopische behandeling met mesenchymale stamcellen van experimentele colitis, als gepubliceerd in het tijdschrift  Inflamm Bowel Dis. 2018 Jul 12;24(8):1755-1767. Endoscopic Administration of Mesenchymal Stromal Cells Reduces Inflammation in Experimental Colitis. 

Dorottya de Vries wint 'NTV Innovatie in Transplantatie Onderwijs' 

Dorottya de Vries van het LUMC Transplantatie Centrum ontvangt de “NTV Innovatie in Transplantatie Onderwijs” subsidie voor de ontwikkeling van 3D modellen van complicaties na transplantatie.

Dr. Dorottya de Vries, transplantatiechirurg, ontving de subsidie voor de ontwikkeling van anatomisch correcte 3D modellen van complicaties na transplantatie. Deze modellen zullen gebruikt gaan worden om de 3D anatomie van de situatie na nier- en nierpancreastransplantatie inzichtelijker te maken en om verschillende varianten en de meest optredende complicaties weer te geven. De 3D beelden worden in een animatie opgenomen, waarbij er een uitleg bij verteld wordt door een specialist.

De ontwikkeling van deze 3D modellen zijn onderdeel van een groter project: een applicatie voor de Microsoft Hololens™ waarbij hologrammen van 3D modellen naast CT scans bekeken kunnen worden. Dit project is een samenwerking van Prof. dr. Marlies Reinders van de afdeling interne geneeskunde, dr. Beerend Hierck van de afdeling Anatomie en Embryologie en het “Centre for Innovation" van de Universiteit Leiden.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.