Prijzen en subsidies

14 februari 2019• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Wij laten u graag zien wat er de afgelopen twee weken aan prijzen en subsidies is uitgereikt. 

TOP-subsidie voor onderzoek naar samenwerking tussen 2 eiwitten

Prof. Huib Ovaa en dr. Alfred Vertegaal van de afdeling Cel en Chemische biologie hebben een TOP-subsidie gekregen van 675.000 euro. Ze ontvangen de subsidie van ZonMw voor hun onderzoek naar de samenwerking tussen de eiwitten ubiquitine en SUMO.

Met hun onderzoek hopen Ovaa en Vertegaal meer inzicht te krijgen in de basis van ziekten die ontstaan door een verstoorde afbraak van eiwitten. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van de cellen waaruit ons lichaam is opgebouwd. De functies van die eiwitten worden geregeld door kleine chemische groepen en kleine eiwitten zoals ubiquitine en SUMO, die aan de grotere eiwitten worden vastgemaakt. Ubiquitine is daarbij van belang voor de levensduur van een eiwit. De koppeling van ubiquitine aan een eiwit is namelijk het startsignaal voor de afbraak van dat eiwit.

Dat een verstoorde afbraak van eiwitten kan leiden tot neurodegeneratieve ziekten en kanker, is bekend. Ook is duidelijk dat SUMO en ubiquitine beiden van invloed zijn op eiwitafbraak. Tot nu toe is er echter weinig bekend over de samenwerking van de ubiquitine en SUMO in de afbraakroute. Ovaa en Vertegaal gaan die samenwerking onderzoeken. 

Subsidie voor onderzoek naar eiwitten van darmkankercellen

Prof. dr. Henri Versteeg en dr. Jeroen Buijs delen mee in de ruim 1 miljoen subsidie van de Maag Lever Darm Stichting voor onderzoek naar spijsverteringskankers. De LUMC’ers gaan onderzoeken of eiwitten van darmkankercellen betrokken zijn bij het ontstaan van trombose.

In het onderzoek gaan Versteeg en Buijs kankercellen van 48 darmkankerpatiënten met elkaar vergelijken. De helft van hen kreeg trombose, de andere helft niet. Eerst zullen de onderzoekers kijken welke eiwitten meer voorkomen in kankercellen van patiënten die trombose kregen. Daarna onderzoeken ze wat deze eiwitten precies doen. 

Ten slotte testen de onderzoekers of een antistollingsmiddel de kans op trombose verkleint en kankergroei en uitzaaiing remt. Dit zal hopelijk resulteren in vroegere behandeling met antistollingsmiddel. Hierdoor vermindert de kans op complicaties als gevolg van trombose en stijgt de overlevingskans.

Onno Meijer wint NVE Novo Nordisk Award

Prof. Onno Meijer heeft dit jaar de NVE Novo Nordisk Award gewonnen. Deze oeuvreprijs van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie, ten bedrage van tienduizend euro, heeft tot doel onderzoek binnen dit brede vakgebied te stimuleren.

De prijswinnaar is erg blij met de erkenning: “Ik ben drie jaar opleidingsdirecteur geweest van de bachelor geneeskunde. Die grote tijdsinvestering in onderwijs is te combineren met het verkrijgen van een mooie oeuvreprijs voor onderzoek. Deze succesvolle vereniging van kerntaken binnen het LUMC, daar ben ik trots op.”

Volgens het juryrapport is Onno Meijer in alles ‘leading-by-example’. “Hij is een ontzettend prettig mens, en ook een uitstekend didacticus blijkens de meerdere onderwijsprijzen, groeiend aantal promovendi, en heeft een imponerend nationaal en internationaal netwerk van zowel basale als klinische wetenschappers. Het is een groot voorrecht en heel inspirerend om met Onno Meijer te kunnen samenwerken.” 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.