Prijzen en subsidies

29 november 2018• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Wij laten u graag zien wat er de afgelopen twee weken zoal aan prijzen en subsidies is uitgereikt. 

Bas Majoor ontvangt prijs beste proefschrift

Bas Majoor, arts- onderzoeker van de afdeling Orthopaedie en Endocrinologie, heeft de Kyowa Kirin prijs van de Nederlandse Vereniging voor Calcium en Botstofwisseling voor beste proefschrift van 2018. 

Hij ontving de Kyowa Kirin Best Thesis Award die eenmaal per 2 jaar wordt uitgereikt voor zijn proefschrift getiteld Fibrous Dysplasia. Zijn proefschrift werd gekozen vanuit 9 andere kandidaten en werden  beoordeeld op basis van wetenschappelijke methodiek, waarde voor het veld, kwaliteit van de publicaties en leesbaarheid. De jury koos voor het proefschrift van Bas Majoor, vanwege de mooie samenhang en het goede overzicht van een zeldzaam ziektebeeld. De juryvoorzitter roemde het feit dat er  verschillende onderwerpen worden belicht, nieuwe bevindingen zijn gedaan (zoals de link tussen fibreuze dysplasie en borstkanker), de resultaten klinische implicaties hebben voor de praktijk alsmede dat het proefschrift als geheel een mooi overzicht geeft over waar we nu staan wat betreft fibreuze dysplasie.  

Bas Majoor werd tijdens zijn promotieonderzoek begeleid door Prof.dr. P.D.S. Dijkstra (oncologisch orthopedisch chirurg, promotor), Dr. N.A.T. Hamdy (endocrinoloog, co-promotor) en Dr. N.M. Appelman-Dijkstra (endocrinoloog, co-promotor).

Twee subsidies voor onderzoek naar gastro-intestinale ziekten

Twee onderzoeksprojecten rond gastro-intestinale ziekten kunnen begin 2019 van start dankzij internationale subsidies.

Het Belgische Agentschap Innoveren & Ondernemen heeft een subsidie van 675.000 euro toegekend aan een consortium met InnoSer België NV, onderzoekers van de KU Leuven (TRACE), het Jessa Ziekenhuis Hasselt en het LUMC. Dr. Marije Slingerland (Medische Oncologie) en dr. Luuk Hawinkels (MDLZ) helpen mee met de ontwikkeling van een PDXO drug screening platform. Naast een betere doorstroom van nieuwe medicijnen naar de kliniek, moet dit ook op termijn leiden tot een aanzienlijke daling in het aantal dierproeven. Het project start in januari 2019.

Dr. Ramona Bruckner heeft van de European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO) een fellowship van 60.000 euro toegekend gekregen. Zij gaat onder begeleiding van dr. Andrea van der Meulen (MDLZ) en dr. Luuk Hawinkels onderzoek doen naar de pathogenese van fistelvorming bij patiënten met de ziekte van Crohn. Dit onderzoek gaat in maart 2019 van start.

Europese subsidie voor onderzoek naar beeldvorming van bloedstromen in het hart

Het Laboratorium voor Klinische en Experimentele Beeldverwerking heeft een Eurostars-subsidie van 360.000 euro gekregen. Dr. Rob van der Geest en prof. Boudewijn Lelieveldt (Radiologie) gaan onderzoeken of ze de complexe diagnostiek van hartziekten kunnen ondersteunen met nieuwe MRI-technieken.

Van der Geest en Lelieveldt zetten met name in op kunstmatige intelligentie, ofwel artificial intelligence (AI). Ze gaan recente ontwikkelingen op het gebied van AI, met name de techniek ‘deep learning’, inzetten om automatisch abnormale bloedstroompatronen te herkennen in complexe MRI-beelden van het hart. Dit zogeheten UNIFORM-project wordt gecoördineerd door het op het Leiden Bioscience Park gevestigde bedrijf Medis.

UNIFORM-project
Het UNIFORM-project is de recentste in een reeks Eurostars-projecten (FACTA, Heart4EU) waarin het LUMC eerder deelnam. Het doel van al deze projecten is het ontwikkelen en uitrollen van technologische innovaties voor automatische beeldinterpretatie. Het UNIFORM-consortium wordt gecoördineerd door Medis, met industriële en academische partners in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Het project heeft een totaalbudget van 2 miljoen euro en duurt 3 jaar.  

Onderwijsprijs NVMO voor promovenda Marjolein Versteeg

Promovenda Marjolein Versteeg is op vrijdag 16 november tijdens het NVMO-congres in de prijzen gevallen. Zij won de prijs voor het beste onderzoekspaper met haar studie: ‘Door de ogen van de student: Misconcepties in het medisch fysiologisch onderwijs’.

Versteeg doet haar promotieonderzoek voor de afdeling Hartziekten bij de onderzoeksgroep van het Onderwijs Expertise Centrum (OEC) van het LUMC. Prof. Paul Steendijk (Hartziekten) is haar promotor. De winnaar van vorig jaar, LUMC’er Belinda Ommering, was ook genomineerd voor de prijs. Zij promoveert bij prof. Friedo Dekker. 

De wetenschapscommissie van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO) prijst het onderzoek van Versteeg vanwege het relevante thema, de originele aanpak, de goede onderbouwing vanuit de literatuur, gedegen kwantitatieve analyses en een goed opgebouwde presentatie. De prijs bestaat onder meer uit deelname aan het NVMO-congres 2019 en een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift “Perspectives on Medical Education”. Naast de prijs voor het beste paper, won Versteeg samen met Renée Hendriks (promovenda bij prof. Marlies Reinders) en Marnix Timmer (student geneeskunde, doet zijn wetenschapsstage bij het OEC), ook de prijs voor beste poster.Versteeg, Hendriks en Ommering maken deel uit van een relatief nieuwe onderzoeksgroep in het LUMC, die zich bezighoudt met onderzoek naar onderwijs. Deze groep is onderdeel van het Onderwijs Expertise Centrum (OEC) en een initiatief van de Raad van Bestuur. Het onderwijskundig onderzoek van de groep is gericht op de volgende thema’s: Innovatie en evaluatie, Technology enhanced learning en Academische en wetenschappelijke vorming.

Dr. Sylvie Noordermeer ontvangt beurs Oncode Instituut

Dr. Sylvie Noordermeer van de afdeling Humane Genetica is benoemd tot één van de zeven talentvolle jonge vrouwelijke onderzoekers van het Oncode Instituut.

Dr. Noordermeer kreeg de benoeming naar aanleiding van haar onderzoeksvoorstel naar de rol van het BRCA1-gen bij het ontstaan van borst- en eierstokkanker. Aan de benoeming zit een beurs vast van 150.000 euro per jaar voor de komende vier jaar. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.