Prijzen en subsidies

14 juni 2018• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Wij laten u graag zien wat er de afgelopen twee weken zoal aan prijzen en subsidies is uitgereikt. 

Carol Nachmann Award voor prof. Huizinga en prof. Toes

Hoogleraren Reumatologie Tom Huizinga en René Toes hebben op vrijdag 9 juni 2018 de Carol Nachmann Award in ontvangst genomen. De award is de belangrijkste prijs in hun vakgebied.

Huizinga en Toes kregen de prijs overhandigd door de burgemeester van de Duitse plaats Wiesbaden. Ze delen de prijs met prof. dr. Dafna D. Gladman uit Toronto. “Uiteraard zijn wij zeer vereerd! Het is zeer verheugend dat de combinatie van klinisch en laboratoriumonderzoek zo gewaardeerd wordt”, aldus beide heren.

Subsidie voor onderzoek naar oxidatieve stress en veroudering

Diana van Heemst en Raymond Noordam van de afdeling Interne Geneeskunde, sectie Ouderengeneeskunde, hebben 257.000 euro subsidie gekregen voor hun onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van oxidatieve stress. Ze krijgen het geld van de VELUX Stiftung.

Met de subsidie gaan Van Heemst en Noordam op grote schaal metingen uitvoeren naar oxidatieve stress in verschillende populaties, waaronder de Nederlandse Epidemiologie van Obesitas (NEO)-studie en de Leiden LangLeven-studie. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand, waarbij meer dan een normale hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen in de lichaamscel wordt gevormd.

Stabiele metingen
“Van oxidatieve stress wordt gedacht dat het een belangrijke factor is bij het verouderingsproces en het ontstaan van ziekten, maar het is lastig te meten en daarom niet vaak bestudeerd in grote studies. De oxidatieve stressmetingen die wij gaan doen, in samenwerking met het lab van dr. Kevin Mills van het University College in London, zijn stabiel en kunnen we daarom goed gebruiken voor onderzoek in grote populaties”, aldus Noordam.

Gezonder oud worden
De onderzoekers hopen erachter te komen welke genetische en omgevingsfactoren oxidatieve stress verhogen. Ook onderzoeken ze de gevolgen van oxidatieve stress op de gezondheid, in de hoop dat het inzichten oplevert over hoe we gezonder oud kunnen worden.

Neuroloog prof. Jan Verschuuren ontvangt Duchenne Award

Neuroloog en hoogleraar Jan Verschuuren heeft op 2 juni 2018 de Duchenne Award 2018 in ontvangst mogen nemen tijdens de jaarlijkse meeting van het Duchenne Parent Project. 

Hij krijgt de prijs voor zijn jarenlange toewijding en inzet voor Duchenne, en zijn coördinerende rol als voorzitter van het Duchenne Centrum Nederland en ALADIN (All against Duchenne in the Netherlands).

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.