Prijzen en subsidies

23 maart 2017• PERSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Wij laten u graag zien wat er de afgelopen twee weken zoal aan prijzen en subsidies is uitgereikt.

LUMC’ers ontvangen subsidie van ruim 300.000 euro

Govert van Dam van de afdeling Parasitologie en Paul Corstjens van de afdeling Moleculaire Celbiologie krijgen een subsidie van ruim 300.000 euro van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het geld gaan de LUMC’ers gebruiken om een diagnostische test zo bruikbaar en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. 

Met de test kan de parasitaire wormziekte schistosomiasis worden opgespoord. Deze wormen komen voor in zoet water. Wereldwijd zijn meer dan 200 miljoen mensen geïnfecteerd met schistosomiasis. De ziekte komt onder meer voor in Afrika, Latijns-Amerika en delen van de Cariben. 

De worm scheidt een biomolecuul uit, die de test van de LUMC’ers aantoont. Zo kunnen zij zien of iemand de infectie heeft. Van Dam en Corstjens zijn sinds 2010 bezig met het ontwikkelen van deze test. “Deze moet zo gevoelig worden gemaakt, dat we een enkele worm kunnen aantonen”, zegt Corstjens. “Met deze subsidie gaan we onderzoeken of we de test verder kunnen aanpassen, zodat deze makkelijker in het veld gebruikt kan worden.”

Subsidie voor onderzoek naar zelfhelende kracht van nieren

Roel Bijkerk van de afdeling Interne Geneeskunde (Nierziekten) heeft een Kolff-subsidie van 200.000 euro gekregen van de Nierstichting. Met het geld gaat de LUMC’er de komende drie jaar onderzoek doen naar manieren om het zelfherstellend vermogen van een niet goed functionerende nier te stimuleren.

Kort geleden is ontdekt dat er specifieke cellen in de nier aanwezig zijn die als stamcellen kunnen functioneren. Zij zijn verantwoordelijk voor een belangrijk zelfherstellend mechanisme van de nier. “Uit recent onderzoek is gebleken dat de nier zelf kan meten of de filterwerking afneemt. Wanneer een kritische grens van functieverlies is overschreden, worden deze gespecialiseerde nierstamcellen geactiveerd en begint een intrinsiek herstelmechanisme. Dat leidt tot vervanging van defect nierweefsel”, legt Bijkerk uit. Hij is als wetenschapper werkzaam in het Einthoven laboratorium van vasculaire en regeneratieve geneeskunde. Zijn onderzoek valt binnen het LUMC-profileringsgebied Vascular and Regenerative Medicine.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.