Prijzen en subsidies

29 juni 2017• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Wij laten u graag zien wat er de afgelopen twee weken zoal aan prijzen en subsidies is uitgereikt. 

LUMC-neuroloog krijgt toelage om app voor ambulancepersoneel te ontwikkelen

Neuroloog Nyika Kruyt van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt namens een consortium van drie Academische ziekenhuizen (LUMC, AMC en Medisch Spectrum Twente) en de omliggende Ambulancediensten een Topsector Life Sciences & Health toelage van 212.500 euro.

Applicatie ontwikkelen

Kruyt gaat samen met prof. Niels Chavannes (Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde), dr. René Bekker (Faculteit der Bètawetenschappen, VU) en het bedrijf ZEBRA® een applicatie ontwikkelen voor ambulancepersoneel. Deze applicatie helpt hen om patiënten met een acuut herseninfarct zo snel mogelijk naar het juiste ziekenhuis te vervoeren.

 

Hoe eerder, hoe beter

Patiënten met een acuut herseninfarct moeten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. De voornaamste behandeling bij een herseninfarct is toediening van medicijnen die het stolsel in het bloedvat op kunnen lossen. Bij een klein deel van de mensen is een groot bloedvat verstopt door een stolsel. In dat geval werkt het toegediende medicijn onvoldoende en is ook een intra-arteriële trombectomie (IAT) mogelijk. Dit is een nieuwe methode die alleen kan worden uitgevoerd in ziekenhuizen die hierin gespecialiseerd zijn zoals het LUMC. Voor beide behandelingen geldt: hoe sneller gestart kan worden, des te groter de kansen op herstel.

Ambulancepersoneel kan momenteel niet inschatten voor welke behandeling een patiënt in aanmerking komt. In de praktijk wordt de patiënt daarom altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Waarbij het dus kan gebeuren dat een patiënt overgeplaatst moet worden voor een IAT-behandeling, waarmee kostbare tijd verloren gaat en de kans op herstel afneemt. 

Snel naar het juiste ziekenhuis

De onderzoekers gaan nu een applicatie ontwikkelen die het ambulancepersoneel aangeeft welke behandeling de patiënt nodig heeft. Zo weten zij heel snel naar welk ziekenhuis de patiënt het beste vervoerd kan worden. En dat kan levens redden.

De ontwikkeling van deze applicatie valt onder de ARTEMIS-trial.


LUMC-onderzoeker Mariëtte Boon in top 5 verkiezing New Scientist Wetenschapstalent

Mariëtte Boon, onderzoeker bij Endocrinologie, was een van de 5 genomineerden voor de New Scientist Wetenschapstalent 2017. En dus hield ze op 22 juni in de Kleine Komedie in Amsterdam een voordracht over haar onderzoek, in het gezelschap van 3 Nobelprijswinnaars. De prijs ging uiteindelijk naar een ander Leids talent, Bastiaan Rijpkema.

Mariëtte Boon doet onderzoek naar bruin vet en de functie daarvan in onze stofwisseling. Een belangrijke functie “in deze tijd, waarin overgewicht steeds meer voorkomt”. Bruin vet wordt verbrand bij lage temperaturen. “Het betekent dat je kunt afvallen door de thermostaat lager te zetten.” Het principe hiervan is pas een paar jaar geleden ontdekt en mede in het LUMC getest.

Nieuw terrein

Mariëtte Boon heeft binnen korte tijd een onderzoekslijn opgezet, die tot veel publicaties heeft geleid. “We hebben echt een nieuw terrein ontgonnen. Een paar jaar geleden was ik de enige die zich hiermee bezighield, nu zijn we met een hele groep.” Dat dit gelukt is, is ook te danken aan Boons promotor, Patrick Rensen. “Hij heeft mij altijd gesteund en voorgedragen voor verschillende prijzen.” Ze had deze nominatie niet verwacht: “Het is een ontzettende eer!”

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.