Prijzen en subsidies

3 december 2015• NIEUWSBERICHT

Einthoven Laboratorium in de prijzen

Eind november werd in Noordwijkerhout het zesde Rembrandt-symposium gehouden. Hoogtepunt van de dag was de uitreiking van een jaarlijkse prestigieuze onderzoekssubsidie van 500.000 euro aan Janine van Gils (LUMC) en Kees Hovingh (AMC) voor hun onderzoek naar de rol van eiwitten die cellen in een bepaalde richting sturen en onder meer bepalen of witte bloedcellen in het bloed terechtkomen. “We hebben variaties in die eiwitten ontdekt, die mogelijk bepalen of er veel witte bloedcellen naar de bloedvaten gaan. We kijken of dat samenhangt met het ontwikkelen van hart- en vaatziekten op relatief jonge leeftijd”, licht Van Gils toe. 

Een prijs voor de beste presentatie voor Margien Boels en een posterprijs voor Jurriën Prins maakte het feest compleet voor het Einthoven Laboratorium. Boels gaf een voordracht over haar onderzoek naar de rol van de glycocalyx in het tegengaan van eiwitverlies in de urine. De glycocalyx is een suikerlaag aan de binnenkant van onze bloedvaten, die belangrijk is voor de filtratiefunctie van de nier. Prins presenteerde zijn onderzoeksresultaten over de rol van verschillende vormen van het eiwit gamma-adducin in de hechting en migratie van witte bloedcellen.

Rembrandt-symposium
Het Rembrandt-symposium wordt jaarlijks georganiseerd door het Rembrandt Institute of Cardiovascular Science (RICS) dat tot doel heeft de samenwerking tussen de cardiovasculaire researchgroepen in Leiden (LUMC, LACDR) en Amsterdam (AMC, VUmc, Sanquin) te versterken. Het wordt gecoördineerd door Leiden Vascular Medicine en mede mogelijk gemaakt door het LUMC-profileringsgebied Vascular and Regenerative Medicine. 

Foto: Jurriën Prins, Janine van Gils en Margien Boels 


Onderzoekers in de prijzen tijdens LUMC Research Conference

Donderdag 26 november zijn bij de jaarlijkse LUMC Research Conference de LUMC-prijzen uitgereikt. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burumazaal waren er naast de prijsuitreikingen interessante distinguished lectures van prof. Ton Schumacher en prof. Maria Yazdanbakhsh.  

• De C.J. Kok-prijs is toegekend aan David van Westerloo (IC);
• de Marie Parijs-prijs aan Erik Klok (Trombose en Hemostase);
• de Best Article Prize ging naar Sabine Vriezinga (Kindergeneeskunde, niet op de foto);
• de Best Thesis Prize is toegekend aan Marieke Niesters (Anesthesiologie) en aan Nienke de Glas (Heelkunde);
• de Best Poster Prize aan Anna Gram (MCB) en Stephanie de Boer (Radiotherapie, niet op de foto);
• het Gisela Thier Fellowship ging naar Laila Ritsma (niet op de foto).

Foto: Frits Koning, David van Westerloo, Erik Klok, Anna Gram, Nienke de Glas, Marieke Niesters, Pancras Hogendoorn.


LUMC-studenten winnen prijzen van Leids Universiteits Fonds

De jaarlijkse prijzen voor studenten van het Leids Universiteits Fonds zijn gewonnen door studenten van het LUMC. Mark van Haaren won de LISF-prijs 2015 voor het beste verslag en Maaike Schilperoort won de Janneke Fruin-Helb Beurs 2015 voor de beste onderzoeksvraag.

LISF-prijs
Mark van Haaren ging voor zijn studies Biomedische wetenschappen en Geneeskunde naar de Verenigde Staten. Hij deed daar onderzoek aan het Joslin Diabetes Center in Boston. Hij kreeg de LISF-prijs voor het beste onderzoeksverslag.  

Janneke Fruin-Helb Beurs
Maaike Schilperoort ging voor haar studie Biomedische Wetenschappen naar het Verenigd Koninkrijk. Aan de Universiteit van Warwick doet zij momenteel onderzoek naar bruin vetweefsel. Zij won de Janneke Fruin-Helb Beurs voor de beste onderzoeksaanvraag. 

Kijk voor meer informatie op de website van het LUF.

Foto: Maaike Schilperoort met haar Janneke Fruin-Helb Beurs. Mark van Haaren kon niet aanwezig zijn


Zes miljoen euro voor onderzoek naar rol schildklierhormoon bij ouderdomsziektes

Het LUMC coördineert de komende vijf jaar een groot Europees Horizon 2020 project, THYRAGE. Hierin worden de effecten onderzocht van schildklierhormoon op een breed scala aan ouderdomsgerelateerde ziektes, waaronder artrose, dementie en osteoporose.

Lees het uitgebreide persbericht. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.