Neurochirurg Martijn Malessy houdt prestigieuze lezing

9 april 2014• NIEUWSBERICHT

Prof. Martijn Malessy sprak op 9 april de David G. Kline Lecture uit tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van neurochirurgen in Amerika. “Dit is de hoogste eer die iemand voor de zenuwchirurgie kan krijgen”, aldus Malessy, neurochirurg in het LUMC.

Martijn MalessyMartijn Malessy is zeer vereerd dat hij is uitgekozen voor de David G. Kline Lecture van de American Association of Neurological Surgeons (AANS). “Meestal valt deze eer toe aan een zenuwspecialist aan het eind van zijn carrière, ik ben nog maar halverwege.”

Malessy is binnen de neurochirurgie gespecialiseerd in herstel van zenuwen. Het LUMC behandelt vooral patiënten met zeer complexe aandoeningen aan de zenuwen, met name zenuwbeschadigingen, beklemmingen, tumoren en zenuwpijn. “Door samen te werken met verschillende afdelingen en disciplines proberen we de behandelingen continu te verbeteren. De samenwerkingsverbanden die we hier hebben zijn echt uniek in de wereld”, aldus Malessy, die ook een aanstelling bij het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) heeft.

Beschadigde zenuwen herstellen

Een belangrijke bijdrage van Malessy aan het veld van de neurochirurgie is de introductie van een nieuwe zenuwhersteltechniek bij baby’s met zenuwletsel aan de arm dat ontstaat tijdens de geboorte.
Momenteel onderzoekt Malessy stoffen die de groei van zenuwen kunnen bevorderen en pijn kunnen verminderen. Hij probeert beschadigde zenuwen te herstellen door deze stoffen via ongevaarlijke virussen in te brengen.


Martijn Malessy (1960) is sinds 2011 hoogleraar Neurochirurgie in het LUMC. Hij studeerde Geneeskunde in Gent en Leiden. In 1999 promoveerde hij op onderzoek naar chirurgisch herstel van het zenuwnetwerk van de arm.

Kijk ook bij: www.zenuwcentrum.org

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.