Kunst in het LUMC

Tentoonstellingen Galerie LUMC

Sinds 1986 is er een galerie in het hoofdgebouw van het LUMC. Hier vindt u zo’n 4 nieuwe tentoonstellingen per jaar met werk van hedendaagse kunstenaars. De tentoonstellingen zijn vaak georganiseerd rond een thema en geven daarmee een beeld van de ontwikkelingen in de beeldende kunst. Ook zijn er tentoonstellingen rondom kunst en wetenschap. Een kunstenaar laat zich dan inspireren door een van de onderzoeksgebieden in het LUMC of door andere wetenschappelijke onderwerpen.

Foto: Galerie LUMC tentoonstelling Color Up.

Huidige tentoonstelling

Reizen voor de kunst | Met kunstwerken uit de LUMC-Collectie

Galerie LUMC presenteert van 11 juli tot 27 oktober 'Reizen voor de kunst'. De mooiste reizen maak je in je hoofd, zo ook in dit ziekenhuis, zei een bezoeker over de kunst in het LUMC. Deze uitspraak vormt de aanleiding voor een tentoonstelling over reizen. De tentoonstelling presenteert foto’s, schilderijen, tekeningen en sculpturen van 22 kunstenaars uit de kunstcollectie van het LUMC. Zie hier het persbericht.

LR1480.jpg

Scarlett Hooft Graafland, Seven Steps to Overlapping Beauty, kleurenfoto op dibond, 60 x 75 cm., 2004, kunstcollectie LUMC (Foto Gert Jan van Rooij)

“Wat een voorrecht om na een onderzoek door het LUMC te lopen en jullie kunst en tentoonstelling te bekijken."

Bezoeker tentoonstelling Galerie LUMC

Eerdere tentoonstellingen

When We Come Close

Periode tentoonstelling: 21 maart tot 31 juni 2024

Galerie LUMC presenteert When we come close, met monumentale tekeningen, collages en aquarellen van Caren van Herwaarden. In haar werk onderzoekt Caren van Herwaarden de vele lagen van de menselijke conditie. Zij zoekt naar de betekenis van empathie, lichamelijkheid, vitaliteit en lijden. De tentoonstelling wordt op 21 maart om 17:00 uur geopend door schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar Manon Uphoff in Galerie LUMC. Lees meer over 'When we come close'.

‘Techniek: zorg of zegen?’

Periode tentoonstelling: 24 november 2023

Kunstmatige intelligentie wordt steeds slimmer en we geven computers steeds meer informatie over onszelf, zowel in de zorg als in het dagelijks leven. Zijn wij mensen straks overbodig en neemt de techniek het over? De geselecteerde kunstenaars maakten werk rond deze en andere vragen over techniek en de toekomst, een toekomst waarin ook de zorg sterk zal veranderen. Lees meer over 'Techniek: zorg of zegen'.

Onder de zon

Periode tentoonstelling: 14 september 2023 - 12 november 2023

In de tentoonstelling zijn recente schilderijen en werken op papier te zien van Mattijs van den Bosch, die zijn geïnspireerd door de reizen die Van den Bosch naar zijn geboorteland Marokko maakte. Ook zijn werken op papier te zien die hij in het land maakte. Ze geven in een kraakheldere stijl, een kleurrijk en heel eigen beeld van Marokko. De tentoonstelling wordt op donderdag 14 september om 17:00 uur geopend in Galerie LUMC met een introductie door beeldend kunstenaar Aline Thomassen. Lees meer over 'Onder de zon'.

‘The Art of Belonging’

Periode tentoonstelling: 8 juni 2023 - 21 augustus 2023

In deze tentoonstelling staat de ouder wordende mens centraal. Wat betekent het om oud te zijn in onze samenleving? De tentoonstelling is een unieke samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Leyden Academy on Vitality and Ageing. Lees meer over ‘The Art of Belonging’.

AANWINSTEN

Periode tentoonstelling: 28 februari 2023 - 21 mei 2023

Nieuwe aanwinsten voor de LUMC-collectie zijn nu te zien in tentoonstelling ‘AANWINSTEN 2020-2022’. De tentoonstelling toont schilderijen, foto’s en werken op papier van zestien hedendaagse kunstenaars waaronder Annesas Appel, Mattijs van den Bosch, L.J.A.D. Creyghton, B.D. Graft, Ed van der Elsken, Anne Geene, Jasper Hagenaar, Thomas Trum, Natascha Libbert, Lana Mesic, Oscar Pabon, Wouter van Riessen, Abel Rodriguez, Julius Stibbe, Koen Vermeule, Rob Voerman. Lees hier meer over aanwinsten.

Sustainable Nature met Luuk Wilmering

Periode tentoonstelling: oktober 2022 - januari 2023

Sinds 14 oktober 2022 is in Galerie LUMC de tentoonstelling Sustainable Nature te zien, als onderdeel van het European City of Science 2022. De tentoonstelling bevat werk van Luuk Wilmering, waarmee hij de dubieuze manier benadrukt waarop de mens omgaat met de natuur. Centraal staat het project Birds need shelter, waar Luuk Wilmering jarenlang aan werkte. Dit project bestaat uit allerlei foto’s en collages onder meer geïnspireerd door het onderzoek van Niko Tinbergen (1907-1988). Deze gedragsbioloog bestudeerde jarenlang het gedrag van vogels. Lees meer over Sustainable Nature.

Op weg naar het begin, wetenschap en kunst rondom de James Webb-telescoop

Periode tentoonstelling: september 2022 - december 2022

De James Webb-telescoop is de meest ambitieuze en vooruitstrevende ruimtetelescoop ooit. De telescoop geeft, met zijn infrarood ogen, een geheel nieuwe kijk op het heelal. Sinds eerste kerstdag 2021 cirkelt hij rond de zon, net als de aarde. Juli 2022 kwamen de eerste gegevens binnen. De door de telescoop gemaakte afbeeldingen waren in Galerie LUMC te bewonderen. De tentoonstelling was onderdeel van het European City of Science 2022. Lees meer over Op weg naar het begin.

ArtScience; forms of symbiosis

Periode tentoonstelling: juli 2022 - augustus 2022

Gastcurator Anastasia Loginova stelde deze tentoonstelling samen uit werk van studenten en alumni van de ArtScience Interfaculty aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK). De ArtScience Interfaculty biedt een uniek programma waarin onderzoek centraal staat bij het maken van kunst. In de tentoonstelling werd via interactieve installaties, video’s en performances de relatie tussen materie en de beleving van de zintuigen onderzocht. De tentoonstelling werd ontwikkeld ter gelegenheid van Leiden European City of Science 2022. Lees meer over ArtScience; forms of symbiosis.

'Technophilia' met Margriet van Breevoort

Periode tentoonstelling: maart 2022 - juni 2022

Leiden is in 2022 European City of Science. Ter gelegenheid hiervan was tot eind mei de tentoonstelling 'Technophilia' te zien met werk van Margriet van Breevoort. De tentoonstelling toonde de invloed van de voortschrijdende techniek op mens en dier. Een tentoonstelling met surrealistische en humoristische toekomstbeelden. Lees meer over Technophilia.

Eerdere tentoonstellingen

Er waren de afgelopen jaren vele tentoonstellingen in de Galerie. We geven een overzicht van de tentoonstellingen van de afgelopen 3 jaar.

Oehoe! Magische reis langs dieren in het LUMC

Periode tentoonstelling: oktober 2021 - januari 2022

Voor de opening van het nieuw ingerichte Willem Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) ontwikkelde het LUMC Oehoe!. Een doe-voel-beleef-boek met een kunstroute voor kinderen langs 14 dieren in het LUMC. Met als doel kinderen leren over kunst en dieren, vermaken en afleiden. U kunt de route opvragen bij de afdeling Kunstzaken van het LUMC en bij het Willem Alexander Kinderziekenhuis. Lees meer over Oehoe! 

Er waren de afgelopen jaren vele tentoonstellingen in de Galerie. We geven een overzicht van de tentoonstellingen van de afgelopen 3 jaar.

Oehoe! Magische reis langs dieren in het LUMC

Periode tentoonstelling: oktober 2021 - januari 2022

Voor de opening van het nieuw ingerichte Willem Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) ontwikkelde het LUMC Oehoe!. Een doe-voel-beleef-boek met een kunstroute voor kinderen langs 14 dieren in het LUMC. Met als doel kinderen leren over kunst en dieren, vermaken en afleiden. U kunt de route opvragen bij de afdeling Kunstzaken van het LUMC en bij het Willem Alexander Kinderziekenhuis. Lees meer over Oehoe! 

Uitverkoren: 'favorieten uit openbare kunstcollecties'

Periode tentoonstelling: juni 2021 - september 2021

Een tentoonstelling met ‘uitverkoren’ kunstwerken van 8 medische instellingen die als troostrijk, inspirerend en als heilzaam werden ervaren. Met kunstwerken van 8 medische instellingen: UMC Utrecht, Sanquin, Zuyderland Medisch Centrum, Antoni van Leeuwenhoek, Isala Klinieken, UMC Groningen, UMC Amsterdam en LUMC.

Color Up

Periode tentoonstelling: november 2020 – april 2021

De Galerie LUMC bracht een ode aan kleur met Color up. Hoe zien wij kleur en wat betekent kleur? Gastcurator Marianne Roodenburg selecteerde 8 kunstenaars die kleur in hun werk centraal stellen. Waaronder Sigrid Calon, Suzan Drummen, Ad de Jong, Fransje Killaars, Esther Tielemans, Evi Vingerling, Julius Stibbe en Marianne Roodenburg zelf. Lees meer over Color up en bekijk de video.

Taboe of niet? Controverses in openbare kunstcollecties

Periode tentoonstelling: maart 2020 – augustus 2020

Bepaalde kunstwerken roepen heftige reacties op. Ze worden als te somber ervaren, te bloot of worden geassocieerd met religie of de dood. Nieuws en actualiteit kunnen hierop van invloed zijn. Moeten kunstwerken in medische centra aan bepaalde criteria voldoen? Deze vragen stonden centraal in deze tentoonstelling met controversiële kunstwerken van medische instellingen. Lees meer over Taboe of niet? Controverses in openbare kunstcollecties en bekijk ook de video.

Dieren, Planten en familie: Jan Wolkers als tekenaar

Periode tentoonstelling: september 2019 - oktober 2019

De tentoonstelling in Galerie LUMC toonde een selectie tekeningen van Jan Wolkers (1925-2007). Hij werd bekend door zijn boeken, schilderijen en sculpturen, maar was ook een enthousiast tekenaar. Hij startte met tekenen in zijn geboorteplaats Oegstgeest. Onderwerpen waren plekken uit zijn jeugd, familieleden, zelfportretten en motieven in zijn latere boeken. Lees meer over Dieren, Planten en familie: Jan Wolkers als tekenaar.

Kunst laat het LUMC zien

Periode tentoonstelling: juni 2019 - september 2019

Ter ere van het 30-jarig bestaan van de kunstcollectie werd het boek ‘Kunst laat het LUMC zien’ uitgebracht. Ook was er in 2019 een gelijknamige tentoonstelling. Het boek bevat 180 hoogtepunten uit de collectie, essays en ervaringen van patiënten, bezoekers, studenten en medewerkers. Meer informatie en het boek Kunst laat het LUMC zien bestellen.

Healing Light

Periode tentoonstelling: februari 2019 - mei 2019

Licht is van invloed op ons welzijn en gemoed. In deze tentoonstelling stond licht centraal. Met werken van 8 kunstenaars die zich laten leiden door licht. Aanleiding voor de tentoonstelling was de monumentale lichtinstallatie ‘Bewegend Licht’ van Henk Stallinga in de LUMC Kunsthal.

“Wat een mooie tentoonstelling. Altijd heeft het LUMC bijzondere exposities. Fijn voor patiënt en bezoek."

Bezoeker tentoonstelling Galerie LUMC