Colonscopie bij kinderen

Komt uw kind voor een colonscopie? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees meer over een colonscopie bij kinderen en hoe u uw kind kunt voorbereiden.

Deze informatie is opgesteld door het WAKZ.

Onze zorg

Wat is Colonscopie bij kinderen?

Een colonscopie is een onderzoek waarmee uw arts de binnenkant van de dikke darm (figuur) met behulp van een endoscoop bekijkt om de oorzaak van de klachten van uw kind onderzoeken. Een endoscoop is een soepele slang met een videocameraatje aan het uiteinde die via de anus in de dikke darm wordt ingebracht tot aan het einde van de dunne darm, zodat de arts de binnenkant hiervan via een beeldscherm goed kan bekijken. Er kunnen kleine stukjes weefsel (biopten) worden genomen voor onderzoek. Ook kan de endoscoop worden gebruikt voor bepaalde behandelingen, zoals het verwijderen van een poliep.  

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Uw kind heeft klachten waarvan de oorzaak mogelijk in de dikke darm ligt. Als de oorzaak van deze klachten niet gevonden kan worden met ander onderzoek (bijvoorbeeld onderzoek van bloed, ontlasting of met röntgenfoto’s) kan een colonscopie het beste onderzoek zijn. Uw arts zal u uitleggen waarom dit onderzoek bij uw kind wordt geadviseerd.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

  • Uw kind krijgt enige tijd vóór het onderzoek een aparte afspraak op de polikliniek Anesthesiologie. Hier zal een anesthesioloog (slaapdokter) beoordelen of uw kind zonder speciale risico’s onder narcose gebracht kan worden. U heeft deze afspraak meegekregen bij uw laatste bezoek aan de kinderarts, of als dat misschien niet gebeurd is krijgt u er een aparte oproep voor.  
  • U krijgt van het secretariaat van de polikliniek Kindergeneeskunde een oproep waarin staat op welke dag en hoe laat het onderzoek gepland is, en hoe laat en waar u zich moet melden. Bij deze brief treft u ook algemene informatie aan over bijvoorbeeld waar u voor de opname thuis aan moet denken, de voorbereiding thuis, de tijd dat uw kind vooraf nuchter moet blijven, wat u moet meenemen en de gang van zaken tijdens de opname.

Voorbereiding  

Uw kind wordt een dag tevoren opgenomen op de afdeling Kindergeneeskunde. Er wordt een dun slangetje (neussonde) via de neus, keel en slokdarm in de maag van uw kind gebracht. Door dit slangetje wordt een speciale vloeistof toegediend om alle ontlasting uit de darmen te spoelen. Dit neemt 4 tot 6 uur in beslag. Deze voorbereiding is nodig, omdat de arts anders tijdens het onderzoek de darm niet kan beoordelen. Sommige kinderen worden misselijk van het spoelen. In dat geval kan uw kind medicijnen tegen misselijkheid krijgen. Na het spoelen mag uw kind nog wel drinken, tot het nuchter moet blijven in verband met de narcose. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Als uw kind aan de beurt is, zal het naar de onderzoeksruimte worden gebracht, waar één van de ouders mee naar binnen mag. De anesthesioloog zal uw kind in slaap maken met een kapje of een prik. U mag over het algemeen bij uw kind zijn tot hij of zij slaapt. Als uw kind slaapt zal de dokter de endoscoop via de anus inbrengen. De procedure (onder narcose brengen, colonscopie, wakker worden) neemt ongeveer 60 minuten in beslag. Hierna gaat uw kind naar de uitslaapkamer om verder bij te komen. Een van de ouders kan in de uitslaapkamer bij het kind zitten terwijl hij of zij bijkomt. Als uw kind goed wakker is, gaat het terug naar de verpleegafdeling waar het iets mag drinken en eten. In de loop van de middag mag u met uw kind weer naar huis. Het kan zijn dat uw kind die dag nog wat suf en duizelig is, dus laat het rustig aandoen!

Wanneer krijgt u de uitslag?

Vóór u naar huis gaat komt de arts met u bespreken wat er is gezien. Als er een klein beetje weefsel is weggenomen (biopt) duurt het ongeveer twee weken voordat dit onderzocht is. Uw arts zal met u afspreken hoe en wanneer de uitslag met u besproken zal worden.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Doet een colonscopie pijn?  

Het onderzoek zal plaatsvinden onder algehele narcose, dus uw kind zal niets van het onderzoek merken. Na de ingreep klagen sommige kinderen soms over buikpijn. Dit is vrijwel altijd het gevolg van de lucht die tijdens het onderzoek in de darm wordt geblazen om deze goed te kunnen zien. Het laten van windjes is voldoende om deze lucht kwijt te raken. Zonodig kan uw kind hiervoor paracetamol krijgen.  

Is een colonscopie gevaarlijk?  

Het onderzoek wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide kinderartsen (kindergastro-enterologen) en verpleegkundigen. De endoscoop wordt altijd gedesinfecteerd voor gebruik. Het is een veilig onderzoek. Heel af en toe (minder dan 1:1000 onderzoeken) kan er een klein scheurtje in de dikke darm ontstaan, met name als er een heel zieke of vernauwde dikke darm is.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als U van tevoren of achteraf vragen heeft, kunt U ons via het secretariaat van de polikliniek Kindergeneeskunde bereiken: 071 - 5262811.

Handige links

Uitgebreide informatie over verschillende onderzoeken en ziektebeelden van maag en darmen kunt u vinden op de website van de Maag Lever Darm Stichting.