Patiëntenfolder

Tepelreconstructie

Vaak wordt bij de amputatie van de borst wegens borstkanker ook de tepel verwijderd. De plastisch chirurg kan door middel van eigen borstweefsel operatief een nieuwe tepel maken. Een nieuw tepelknopje kan worden gemaakt door het verplaatsen van plaatselijk aanwezige huid van de borst. De tepelhof kan een aantal maanden hierna worden getatoeëerd. Een tepelreconstructie kan poliklinisch onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Plastische Chirurgie.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Voorbereiding 

Binnenkort heeft u een afspraak voor een operatie op de polikliniek plastische chirurgie. De ingreep vindt plaats op de poliklinische operatiekamer. Voor de ingreep hoeft u niet nuchter te zijn. U kunt dus gewoon eten en drinken. Na de behandeling mag u gelijk naar huis. Wij vragen u rekening te houden met de volgende zaken: 

  • Geef eventuele allergieën voor de ingreep door aan de arts; 

  • Stop in overleg met de arts enkele dagen voor de operatie met bloedverdunnende medicatie. U kunt dit vaak één dag na de operatie weer hervatten; 
  • Smeer uw borst(en) niet in met crème of bodylotion; 
  • Draag makkelijke, ruimvallende kleding en een niet strak zittende BH;
  • Haal alvast pijnstilling in huis (paracetamol volstaat).

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Dag van de ingreep 

Voor de ingreep bepaalt de plastisch chirurg de locatie van de nieuwe tepel en tekent hij/zij een patroon op uw borst. Na het aftekenen wordt de borst gedesinfecteerd en afgedekt met steriele doeken. Vervolgens wordt de huid plaatselijk verdoofd. De tepel wordt gereconstrueerd met huidflapjes afkomstig van de huid waar de chirurg het patroon heeft getekend. Dit leidt tot nieuwe kleine littekens rond de tepelknop, die later bij het tatoeëren van de tepelhof bijna onzichtbaar worden. 

De huid wordt gehecht en er worden hechtpleisters aangebracht, hierna wordt er een sponsje of gazen overheen geplaatst. Dit is bedoeld om de nieuwe tepel te beschermen tegen schuren van de BH of kleding en om de nieuwe tepelknop zijn vorm te laten behouden. De operatie duurt in totaal ongeveer 15-30 minuten (per tepelknop). 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Waarschijnlijk heeft u na de ingreep niet veel pijn. Mocht u toch pijn hebben dan kunt u hiervoor paracetamol innemen (maximaal 4 x 2 tabletten van 500mg per dag).

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Mogelijke complicaties

Net als bij andere operaties is er ook bij deze ingreep een geringe kans dat zich complicaties voordoen. 

  • Nabloeding: U kunt de wond in dit geval zelf 10-15 minuten afdrukken (let op: niet óp de tepelknop zelf). De bloeding stopt dan bijna altijd vanzelf. 
  • Wondinfectie: Neem bij roodheid, pus, koorts of warm aanvoelen van de huid contact op met het ziekenhuis. 
  • Absolute symmetrie van de tepels is niet te garanderen. 

De wondgenezing op een voorheen bestraalde borst is trager dan de wondgenezing in een niet bestraalde borst, daarom kan het langer duren voordat de wond genezen is. 

Let op! Roken geeft een slechtere wondgenezing en verhoogt de kans op complicaties. 

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Na de ingreep 

  • Na 1 dag mag u weer douchen (let op, u mag nog niet in bad). Hiervoor mag u het sponsje verwijderen. Na het douchen kunt u de nieuwgevormde tepel voorzichtig droogdeppen en kunt u het sponsje weer over de tepel plaatsen. Dit doet u door het sponsje in de BH te leggen als u de BH heeft aangedaan. Het is raadzaam om de eerste twee weken de BH met sponsje ook ’s nachts te dragen. De hechtpleisters moeten blijven zitten tot aan uw eerstvolgende afspraak. 
  • Na ongeveer 14 dagen komt u retour op de polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen.
  • Wanneer de wondjes volledig dicht en droog zijn kunt u beginnen met het insmeren/inmasseren van de littekens. Wij adviseren hiervoor calendulan zalf (of een andere crème van uw voorkeur). Hierdoor kunt u voorkomen dat het litteken verkleefd raakt aan de dieper gelegen huidlagen en kunt u het litteken sneller versoepelen. In de eerste maanden kunnen de littekens rood of stug aanvoelen, jeuken en gevoelig zijn bij aanraking. Dit is normaal en verdwijnt vrijwel altijd vanzelf.
  • Wij adviseren u om ongeveer 4-6 weken niet te sporten.
  • Saunabezoek wordt afgeraden de eerste 6 weken na de ingreep.
  • De tepel is in het begin groter, omdat de huid nog wat krimpt de eerste drie tot zes maanden na de ingreep. U hoeft dus niet te schrikken van de grootte van de nieuwe tepelknop.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Indien u vragen heeft kunt u terecht bij: 

  • Polikliniek Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie, bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00-12.00 uur op telefoonnummer 071-5262939.
  • Onze doktersassistente Plastische Chirurgie, bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00-12.00 uur op telefoonnummer 071-5296476.