750e Levertransplantatie in Leids Universitair Medisch Centrum

1 juni 2022
leestijd
In het lustrumjaar van 30 jaar levertransplantatieprogramma in Leiden, noteerden we nog een mooie mijlpaal: de 750e levertransplantatie is succesvol uitgevoerd in het LUMC Transplantatie Centrum.

Deze mijlpaal is bereikt dankzij de bereidheid van orgaandonoren en hun nabestaanden, de enorme inzet van alle zorgprofessionals, ondersteunende disciplines in het ziekenhuis en tijdens de donatieprocedures, het cliëntenpanel en Eurotransplant.

Het LUMC is in Nederland een voorloper op het gebied van transplantatie van buikorganen. In 1966 werden in Leiden de eerste lever- en niertransplantatie in Nederland uitgevoerd. In 1984 volgde ook in Leiden de eerste Nederlandse alvleeskliertransplantatie, net als de eerste eilandjestransplantatie (2007).  Sinds 1992 is Leiden een centrum voor levertransplantatie en leverziekten, waar innovatie voorop staat. Onze professionals verzorgen onderwijs op hoog internationaal niveau in chirurgische technieken bij orgaandonatie en -transplantatie. Met behulp van de allernieuwste ontwikkelingen en kennis, zoals machineperfusie, voert het transplantatieteam met zorg alle levertransplantaties uit.

Onze persoonlijke benadering en behandeling staat voorop in het LUMC Transplantatie Centrum. Natuurlijk voor patiënten en hun naasten, en ook voor verwijzende specialisten. Wij staan altijd klaar voor intercollegiaal overleg of een consult.

We werken continu aan het verbeteren van de zorg door innovatie en onderzoek naar baanbrekende behandeltechnieken. Zoals het isoleren en kweken van cellen en weefsels en het optimaliseren van organen voor levertransplantatie. Dit doen we met onderzoeksgroepen in het ziekenhuis en daarbuiten, zoals met TNO (nationaal) en internationaal met o.a. de European Foundation for Chronic Liver Failure.

Minneke Coenraad, MDL arts: “In het LUMC Transplantatie Centrum streeft een dynamisch en innovatief team met ruime internationale ervaring continu naar verbetering van kwaliteit van zorg voor onze patiënten. We kijken ernaar uit om in de toekomst deze verbetering van zorg vanuit onderzoek en innovatie door te zetten om in een persoonlijke benadering aan de patiënten steeds de allerbeste zorg aan te kunnen bieden.”