Nieuwe tentoonstelling toont belang van gezondheidszorg op maat

6 december 2022
leestijd
De tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ is vanaf vandaag te zien in het LUMC. Dit initiatief van de Alliantie Gezondheidszorg op Maat en Stichting Open Mind vertelt de verhalen van mensen die door schaamte, onwetendheid en verkeerde aannames niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Deze reizende tentoonstelling is op 24 mei 2022 in Utrecht van start gegaan. Eerst op het Centraal station en daarna in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Vervolgens is de tentoonstelling doorgereisd naar de andere UMC’s in Rotterdam, Groningen, Nijmegen, Amsterdam, Maastricht en nu vanaf 6 december tot en met 21 december 2022 bij ons in Leiden.

Gelijke kansen

In de Alliantie Gezondheidszorg op Maat strijden WOMEN Inc., COC Nederland en Rutgers voor gelijke kansen op een goede gezondheid. De Alliantie maakt het publiek, de eerstelijns zorgsector en de overheid bewust van de rol die sekse, gender en seksuele oriëntatie spelen bij aandoeningen en de behandeling ervan. Zodat iedereen in de toekomst kan rekenen op passende zorg.

Zo worden hartinfarcten bij vrouwen vaker niet herkend dan bij mannen, blijkt ook uit het verhaal van Maxine: “Mijn huisarts deed een paar maanden allerlei onderzoeken en toen daar niks uitkwam volgde de diagnose burn-out. Soms rolde ze zelfs met haar ogen als ik weer op consult kwam. Uiteindelijk kreeg ik een hartinfarct.’’ Kai werd als transjongen in de jeugdzorg in een meidengroep geplaatst en Bart kreeg het gevoel dat hij als man zelf zijn depressie moest oplossen. Yoa’s verhaal laat zien dat het belang van inclusieve gezondheidszorg niet stopt bij de voordeur, door te vertellen over haar fijne ervaringen in een woonvoorziening voor oudere LHBTI-personen.

Waar kun je de tentoonstelling bekijken?

De tentoonstelling is te bezichtigen op de begane grond in de C-D- en J-K-gang.

Voormeer informatie over de tentoonstelling, kijk op: www.komteenmensbijdedokter.nl/detentoonstelling