LUMC-onderzoekers ontvangen subsidie van Hanarth Fonds

13 december 2022
leestijd
Twee onderzoeksprojecten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangen in totaal 800.000 euro subsidie van het Hanarth Fonds. Dankzij de toekenningen kan er onderzoek worden gedaan naar de inzet van machine learning bij de behandeling van zeldzame tumoren.

Het LUMC in Leiden

Dr. Anne-Roos Schrader (afdeling Pathologie) krijgt een subsidie van 400.000 euro voor onderzoek naar de inzet van kunstmatige intelligentie bij de diagnostiek van huidlymfomen. Dit onderzoek betreft een samenwerking tussen de afdelingen Pathologie en Dermatologie van het LUMC en het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS). Het MLSCHWAN-project onder leiding van prof. dr. Marius Staring (afdeling Radiologie) heeft hetzelfde bedrag toegekend gekregen. Binnen dit project doen de afdelingen Radiologie, Otorhinolaryngologie en Hoofd-Hals Chirurgie gezamenlijk onderzoek naar het ontwikkelen en implementeren van digitale modellen die de groei kunnen voorspellen van vestibulaire schwannomen, oftewel brughoektumoren.

Vestibulaire schwannomen

Vestibulaire schwannomen zijn zeldzame tumoren in het hoofd die (meestal) goedaardig zijn, maar invaliderende symptomen kunnen veroorzaken. Denk daarbij aan gehoorverlies, evenwichtsstoornissen, verhoogde hersendruk of zelfs een hersenstamcompressie. Gewoonlijk worden patiënten met een hersentumor nauwlettend gemonitord met MRI. Pas als een tumor groeit wordt er voor een behandeling gekozen. Met behulp van machine learning willen de onderzoekers binnen het MLSCHWAN-project nieuwe modellen ontwikkelen waarmee de progressie van een tumor al in een vroeg stadium ingeschat kan worden. Dankzij deze kennis kan dan al bij de start van het behandeltraject voor de meest passende strategie worden gekozen.

Om ervoor te zorgen dat de modellen straks toepasbaar zijn in de kliniek, zullen dr. Erik Hensen, dr. Berit Verbist en dr. Willem Grootjans komende tijd retrospectieve en prospectieve studies uitvoeren om de toegevoegde waarde van de modellen te bepalen. In samenwerking met het Erasmus MC is 's werelds grootste patiëntencohort beschikbaar voor het trainen van de modellen, aangezien beide centra nationale verwijzingscentra voor brughoektumoren zijn. Het LUMC CAIRELAB ondersteunt de translationele AI-aspecten van het project.

Huidlymfomen

Schrader gaat met collega-onderzoekers kijken naar de inzet van kunstmatige intelligentie bij de diagnostiek van huidlymfomen. Dit zijn zeldzame, hematologische vormen van huidkanker waarvoor het LUMC dient als nationaal verwijscentrum. Omdat enkele subtypen van het huidlymfoom erg kunnen lijken op inflammatoire huidaandoeningen worden deze aandoeningen vaak niet goed of pas laat herkend. Met de subsidie van het Hanarth Fonds willen Schrader en haar mede-onderzoekers uitzoeken of het proces van verwijzing en diagnostiek van deze zeldzame tumoren verbeterd kan worden met behulp van kunstmatige intelligentie.

Het Hanarth Fonds kende dit jaar in totaal 11 projecten toe op het gebied van machine learning voor zeldzame tumoren, voor een totaalbedrag van 4,4 miljoen euro.