Schaamlipkanker (vulvacarcinoom)
Onze zorgSchaamlipkanker (vulvacarcinoom) komt in Nederland niet vaak voor; per jaar krijgen ongeveer 350 vrouwen deze vorm van kanker. De ziekte is bijna altijd goed te behandelen. Maar de gevolgen van de behandeling zijn vaak groot. In het LUMC staat een team van betrokken en ervaren specialisten klaar om u te begeleiden en behandelen.
Waarom u bij ons in goede handen bent
Bij de behandeling van schaamlipkanker is een heel team van specialisten betrokken. Dit multidisciplinaire gaat op zoek naar een behandeling die geheel op uw situatie is afgestemd. We doen ons uiterste best de gevolgen van de behandeling zoveel mogelijk te beperken, onder andere door gebruik te maken van de nieuwste behandeltechnieken. Mede daardoor is LUMC een erkend expertisecentrum voor schaamlipkanker.
Gespecialiseerde verpleegkundigen
Veel vrouwen met schaamlipkanker moeten worden geopereerd. Op de afdeling Gynaecologie en de polikliniek Gynaecologie werken gespecialiseerde verpleegkundigen (nurse practitioners) die u tijdens en na de behandeling intensief zullen begeleiden. U kunt altijd bij hen terecht voor vragen en adviezen.
Herstellen in Topaz Revitel
De afdeling Gynaecologie heeft een samenwerkingsverband met Topaz Revitel, een zorg- en revalidatiehotel vlak naast het LUMC. Na uw behandeling kunt u hier herstellen. Topaz Revitel combineert professionele zorg met het comfort van een verblijf in een hotel.
Wetenschappelijk onderzoek naar schaamlipkanker
Schaamlipkanker is een van de speerpunten van het wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Gynaecologische oncologie van het LUMC. Samen met de afdelingen Medische oncologie, Radiotherapie en Pathologie proberen we steeds meer te weten te komen over schaamlipkanker. We doen onderzoek naar het ontstaan en de behandeling van schaamlipkanker. Aan sommige onderzoeken kunt u zelf ook meedoen.
- Wat is schaamlipkanker?
-
Schaamlipkanker is een kwaadaardig gezwel in de huid van de vulva. Schaamlipkanker is zeldzaam. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 350 vrouwen deze vorm van kanker. Meer dan de helft van de vrouwen waarbij schaamlipkanker wordt vastgesteld is ouder dan zeventig. Maar de ziekte kan ook bij jonge vrouwen voorkomen.
- Wat zijn de symptomen van schaamlipkanker?
-
Vaak hebben vrouwen met schaamlipkanker al langere tijd een plekje bemerkt aan de vulva. Vaak geeft dit plekje jeuk en irritatie, soms bloedverlies. Afhankelijk van de plek van de tumor kan pijn bij het plassen, zitten of vrijen ontstaan. Bij jeuk of irritatie aan de vulva die niet reageert op de crèmes die zijn voorgeschreven door de huisarts is nader onderzoek van belang.
- Wat is de oorzaak van schaamlipkanker?
-
Schaamlipkanker ontstaat vaak uit een voorloperstadium. Zo’n voorloperstadium noemen we VIN. Er zijn 2 soorten VIN: usual VIN (uVIN) en differentiated VIN (dVIN). uVIN wordt door het Humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt. dVIN hangt samen met lichen sclerosus: een aandoening aan de huid van de vulva waarbij de huid verlittekent, dun wordt en vaak jeuk en irritatie geeft. Geschat wordt dat bij 5 tot 10 procent van de vrouwen met usual VIN of Lichen Sclerosus schaamlipkanker kan ontstaan.