Baarmoederkanker

Ons onderzoek

Het LUMC doet al jaren onderzoek naar baarmoederkanker. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de zorg voor vrouwen met deze ziekte.

Patiëntgebonden onderzoek naar baarmoederkanker

Veel van ons onderzoek naar baarmoederkanker is alleen mogelijk met de hulp van patiënten. Uw behandelend arts kan u dan ook vragen om mee te doen aan onderzoek. U helpt ons enorm al u hiertoe bereid bent. Ons researchverpleegkundigen nemen dan contact met u op om uw deelname verder te bespreken.

Soms vragen we u alleen een extra buisje bloed af te staan. Maar er zijn ook onderzoeken waarbij we twee verschillende behandelingen met elkaar vergelijken. Ieder onderzoek is goedgekeurd door de Commissie Medische Ethiek van het LUMC en voldoet aan strenge wettelijke eisen.

Onderzoek in het laboratorium

Naast patiëntgebonden onderzoek doe we veel onderzoek naar baarmoederkanker in het laboratorium. Zo proberen we via wetenschappelijk onderzoek al zo veel mogelijk factoren van een behandeling op voorhand te voorspellen. Bijvoorbeeld de reactie van baarmoederkanker op bestraling en de kans op uitzaaiingen of terugkeer van de kanker.

Waar doen we momenteel onderzoek naar?

In het LUMC lopen op dit moment meerdere patiëntgebonden onderzoeken naar baarmoederkanker:

  • PORTEC4astudie. Onderzoek naar het effect van inwendige bestraling voor patiënten met baarmoederkanker bij wie de baarmoeder en eierstokken zijn verwijderd. 
  • Studie naar de mogelijkheden voor een hormonale behandeling van baarmoederkanker zodat het niet nodig is de baarmoeder te verwijderen en zwangerschap na de behandeling nog mogelijk is. 
  • Studie naar de meest effectieve frequentie van nacontroles (ENSURE studie).
  • Onderzoek naar erfelijkheid en baarmoederkanker.
  • De afdelingen pathologie en (klinische) genetica doen samen onderzoek naar genetische afwijkingen in baarmoederkanker
  • De afdeling pathologie doet onderzoek naar merkers die de prognose van baarmoederkanker kunnen voorspellen.

Veel van ons onderzoek is mogelijk dankzij bijdragen en subsidies. Zo ontving patholoog Tjalling Bosse onlangs een grote subsidie van het KWF voor onderzoek naar baarmoederkanker.

Onderzoek naar baarmoederkanker binnen de profileringsgebieden

Het LUMC heeft 7 profileringsgebieden: medische onderzoeksgebieden waarin het voorop wil lopen. Het onderzoek naar baarmoederkanker maakt onderdeel uit van de profileringsgebieden Cancer Pathogenesis and Therapy, Biomedical Imaging en Innovation in Health Strategy and Quality of Care. In een profileringsgebied werken meerdere specialismen met elkaar samen. Juist deze intensieve samenwerking tussen verschillende disciplines leidt vaak tot nieuwe inzichten.

Samenwerkingsverbanden

De wetenschappers in het LUMC die onderzoek doen naar gynaecologische kanker werken nauw met elkaar samen. Daarnaast maken we deel uit van verschillende nationale en internationale samenwerkingsverbanden, zoals de Dutch Gynaecological Oncology Group (DGOG) en de Gynaecological Cancer InterGroup (GCIG).