Kunstcollectie

Kunstopdrachten

Naast de collectie unieke werken, worden ook opdrachten aan kunstenaars verstrekt voor het maken van werk op specifieke plekken in de openbare ruimte. Kunstenaars als Anna Thalia Benus, Ab van Hanegem, Henk Visch, Titia Ex, Hans van Bentem en Iris hebben in het gebouw verschillende opdrachten gerealiseerd.

Anna Thalia Benus, zonder titel, installatie mixed media, opdracht voor entreehal in 1993

Voor het nieuwe onderzoeksgebouw (Gebouw 2) dat in 2006 werd opgeleverd, hebben Erwin Driessens en Maria Verstappen een interactief kunstwerk gemaakt. Dit kunstwerk getiteld ‘E-volver’ ontwikkelt digitale beelden en vertoont raakvlakken met het werk van laboranten en wetenschappers in het gebouw.

Marc Ruygrok ontwierp strakke metalen banken, die als vier losse onderdelen kunnen worden verplaatst in de ruimte. Ieder onderdeel representeert een letter die in de goede volgorde is te lezen als: ‘If it is so’.

Voor het plafond van het restaurant van het onderzoeksgebouw ontwierp Jaap Jonge een lichtkunstwerk, geïnspireerd op een model van het DNA-molecuul. Gebogen metalen strengen waaromheen lichtelementen zijn bevestigd, kruisen elkaar in de ruimte en stralen continu verschillende kleuren licht uit.

Opdrachten/samenwerkingen met afdelingen

Op verzoek van afdelingen realiseert Kunstzaken projecten in het LUMC. In samenwerking met de afdeling Oogheelkunde is in de wachtruimte een video geïnstalleerd van Eelco Brand. In de versnellers van de afdeling Radiotherapie zijn foto’s geïnstalleerd van Harold Strak. En het beeld Homonculus Loxodontus van Margriet van Breevoort is in samenwerking met het Wilhelm-Alexander Kinderziekenhuis voor het LUMC aangekocht. 
Antoinette Nausikaä kreeg opdracht voor het realiseren van een installatie voor de Dienst Geestelijke Verzorging.

1 / 1

Harold Strak, foto geïnstalleerd in de versneller van Radiotherapie