De Stomapolikliniek

Stomaverzorging

Tijdens het eerste gesprek bij de stomaconsulente wordt de stomaverzorging met u doorgenomen. U kunt alvast oefenen met het aanbrengen en legen van een zakje aan de hand van een stappenplan dat u ontvangt van de stomaconsulent. Dit stappenplan wordt in de rest van het traject gebruikt om de stomazorg aan te leren.

Na de operatie

Tijdens de opname in het ziekenhuis komt de stomaconsulent ook bij u langs om de stoma te beoordelen. De afdelingsverpleegkundige neemt de stomaverzorging tijdens de opname met u door. In de periode dat u opgenomen ligt op de verpleegafdeling, wordt er aan de hand van een zogenaamd stappenplan instructie en uitleg gegeven over het uitvoeren van de stomazorg. U wordt hier op uw eigen tempo in betrokken. Tijdens uw opname krijgt u voor uw stoma basismateriaal van het ziekenhuis. 

Ontslag en nazorg

Soms is het niet haalbaar om de zorg zelfstandig uit te voeren voordat u met ontslag gaat. Dan zal de afdelingsverpleegkundige thuiszorg voor u aanvragen. Na uw ontslag uit het ziekenhuis blijft de stomaconsulent u poliklinisch begeleiden. Dit traject loopt tot ongeveer 4 maanden na de operatie.

Bij uw eerste controlebezoek aan de stomapolikliniek kijkt de stomaconsulent of het materiaal moet worden aangepast. U krijgt verschillende stomamaterialen te zien. De medisch speciaalzaak levert uw spullen aan huis. Welke medisch speciaalzaak dit wordt, is afhankelijk van uw zorgverzekeraar.

De eerste poliklinische afspraak vindt in principe plaats op het moment dat u ook een afspraak heeft bij de chirurg of uroloog. Als het op medisch gebied goed gaat en vervolgafspraken met de arts niet meer nodig zijn, volgen nog wel controleafspraken op de stomapolikliniek. De stomaconsulent controleert dan uw stoma, bespreekt de voortgang van de zelfzorg en eventuele problemen met u. Ook adviseert zij u over de materialen die bij uw levensstijl passen. Na dit traject van 4 maanden adviseren we om jaarlijks een nieuwe afspraak te maken met uw stomaconsulent. De stomaconsulent maakt u bewust van uw eigen handelen en het effect hiervan op uw gezondheid.

Dieetadvies

Als u een stoma krijgt hoeft u in principe geen dieet te volgen. Om mogelijke problemen te voorkomen, bespreekt de stomaconsulent wel dieetadviezen met u. In sommige gevallen wordt de diëtiste in consult gevraagd om u te adviseren en te begeleiden.