LUMC Biobankorganisatie

Universitaire ziekenhuizen leveren, net als algemene ziekenhuizen, zorg aan patiënten. Daarnaast wordt er ook heel veel onderzoek gedaan om meer over aandoeningen te leren, deze vroeger te herkennen, beter te behandelen, en uiteindelijk te genezen of misschien zelfs te voorkomen. Veel onderzoeken maken gebruik van biobanken.

Biobanken zijn verzamelingen van lichaamsmaterialen - zoals bloed, urine of stukjes weefsel - van patiënten. Daarbij worden ook relevante gegevens opgeslagen zoals de diagnose en het verloop van de ziekte. Biobanken zijn heel erg belangrijk om onderzoek naar de ziekte te doen, omdat er patiënten in alle stadia van hun aandoening in een biobank zitten.

De materialen worden verwerkt en opgeslagen in de vriezers onder een code. Gegevens over de ziekte worden veilig opgeslagen binnen het elektronisch patiëntendossier.

Wat is het verschil tussen een biobank en meedoen aan een studie?

In een biobank worden lichaamsmateriaal en gegevens alvast opgeslagen voor toekomstig gebruik bij nieuw onderzoek. Voor het opslaan van uw lichaamsmateriaal en gegevens vragen wij eerst toestemming aan u (of familie, bijvoorbeeld indien u de leeftijd van 16 jaar nog niet hebt bereikt).

Wie kan er meedoen aan een biobank?

In principe kan iedere patiënt van het LUMC gevraagd worden om mee te doen aan een biobank. Dat is altijd vrijwillig en het heeft ook geen effect op de zorg die een patiënt krijgt - biobanken zijn verder gescheiden van de zorg.

Als u meer informatie over biobanken wilt, dan kunt u verder lezen op biobanken.nl.

Indien u liever een filmpje bekijkt over biobanken, dan kunt u hier het Health-RI filmpje zien.