LUMC haalt ketenzorg voor visuele revalidatie in huis

17 december 2013• PERSBERICHT

Leiden - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat samenwerken met Koninklijke Visio en Elvea. Door de samenwerking ontstaat er laagdrempelige, toegankelijke en zichtbare ketenzorg. De samenwerkingsovereenkomst werd maandag 16 december in het LUMC getekend. 

Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, en Elvea, gespecialiseerd in het testen en aanmeten van hulpmiddelen voor slechtzienden, zijn voortaan gezamenlijk in het LUMC aanwezig tijdens spreekuren voor aandoeningen aan het netvlies, bijvoorbeeld macula degeneratie. Op deze manier worden slechtziende patiënten zo snel en persoonlijk als mogelijk geholpen. “De patiënt krijgt een eenduidig advies voor het meest optimale zorgpad,” zegt prof. Nicoline Schalij-Delfos van het LUMC.

Aanwezig in het LUMC

“Als arts wil je dat een patiënt met een visuele beperking zo goed mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren”,” zegt prof. Schalij-Delfos. “Doordat Koninklijke Visio en Elvea een combispreekuur in het LUMC hebben, kunnen we de patiënt direct verder helpen. Het laagdrempelige karakter biedt patiënten toegankelijke en efficiënte zorg. Ook de afstemming tussen Koninklijke Visio, Elvea en het LUMC over patiënten wordt zo eenvoudiger, efficiënter en kwalitatief beter.”

“Koninklijke Visio richt zich op de revalidatie van slechtziende en blinde patiënten,” zegt Paul Verburg, directeur bij Visio. “Door samen met Elvea een spreekuur aan te bieden in het LUMC kunnen wij slechtziende patiënten direct het juiste revalidatieproces aanbieden. De patiënt hoeft op deze manier ook maar één keer zijn verhaal te vertellen. De oogarts verwijst een patiënt met een visuele beperking voor advies of een hulpmiddel naar het combispreekuur van Elvea en Koninklijke Visio.”

Optische hulpmiddelen

“Elvea concentreert zich op het traject rondom bijzondere optische hulpmiddelen", zegt dr. Anton Verezen van Elvea. “We adviseren patiënten in de keuze van een hulpmiddel, verzorgen de aanvraagprocedure bij de zorgverzekeraar en vervaardigen het hulpmiddel. Het onderzoek naar slechtziendheid vindt plaats op de polikliniek door een in slechtziendheid gespecialiseerde optometrist. Maar een hulpmiddel wordt alleen een succes als ook de begeleiding in het gebruik en de nazorg goed is. Dat is een zeer groot voordeel van de samenwerking op de polikliniek van het LUMC."

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.