Prijzen en subsidies

13 februari 2014• NIEUWSBERICHT


Beerend Hierck wint OnderwijsprijsBeerend Hierck

Dr. Beerend Hierck heeft vrijdagmiddag tijdens de viering van dies natalis van de Universiteit Leiden de Onderwijsprijs gewonnen.

Hierck is docent Anatomie en Embryologie in het LUMC en is voorgedragen door de M.F.L.S, de studievereniging voor geneeskunde en biomedische wetenschappen in Leiden. “Hij haalt alles uit de kast om studenten de stof te laten begrijpen”, aldus de M.F.L.S. Hierck ondersteunt zijn lessen vaak met filmpjes en 3D-animaties en won al 2 keer de prof. dr. G.J. Tammelingprijs voor beste docent van het LUMC.

Uitgekozen door studenten
Beerend Hierck noemt de prijs ‘een waanzinnige eer’: "Weet u wat nou zo leuk is aan het winnen van deze prijs? Dat je wordt uitgekozen door studenten! Dat is het allergrootste compliment dat een docent kan krijgen en daar ben ik heel blij mee." Hij dankt de studenten die hem voordroegen én diegenen die hem uitkozen.

Leukste baan van de wereld
Daarnaast dankt hij het bestuur van het LUMC "dat mij in de gelegenheid stelt om iedere dag opnieuw te beginnen aan de leukste baan van de wereld, waarin ik 2 van mijn passies (onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) mag combineren."LUMC-oogarts ontvangt internationale prijs

Martine JagerDr. Martine Jager, oogarts in het LUMC, ontvangt de Joanne G. Angle Award van de internationale Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO).

Martine Jager krijgt de prijs voor haar bijdrage aan het wereldwijd stimuleren van oogonderzoek en het vele werk dat ze sinds 1998 binnen de ARVO doet. De ARVO heeft haar thuisbasis in Rockeville, Verenigde Staten. De Joanne G. Angle Award is de hoogste onderscheiding van deze organisatie.

Eerste internationale voorzitter
Jager had zitting in diverse commissies, onder meer die voor professionele ontwikkeling en bijscholing, de organisatie van de annual meeting, de langetermijnplanning en de internationalisatie. Van 2007 tot 2008 was ze de eerste internationale voorzitter. Nu is ze voorzitter van de Council of International Chapters.

Jagers onderzoek concentreert zich op ontstekingen van het hoornvlies en het oogoppervlak, en de afweer bij oogtumoren. Ze begeleidt veel Leidse studenten tijdens stages in het buitenland.STW-subsidie voor klinische integratie medische beeldregistratie

Marius StaringDr. Marius Staring heeft een subsidie van de Stichting Technische Wetenschappen ontvangen (1,2 miljoen euro) om een beter gebruik van beeldregistratie in klinische toepassingen te realiseren. Staring is werkzaam bij het Laboratorium voor Klinische en Experimentele Beeldverwerking (LKEB) van de afdeling Radiologie. Het project is een Medical Delta-samenwerking met dr. Stefan Klein van het Erasmus MC, en de professoren Boudewijn Lelieveldt (LUMC, TU Delft) en Wiro Niessen (Erasmus MC, TU Delft).

Ziekteprocessen volgen
Medische beeldregistratie is een veelzijdige techniek die het mogelijk maakt om allerlei beelddata met elkaar te vergelijken. Zo kun je bijvoorbeeld ziekteprocessen volgen, patiëntengroepen vergelijken, maar ook hersenziekten classificeren met behulp van een atlas. Momenteel wordt deze techniek vooral in het onderzoek toegepast, en nog niet of nauwelijks in de kliniek zelf.

Brug slaan naar gebruiker
Om een brug te slaan naar klinische gebruikers willen de onderzoekers het registratie-algoritme een stuk slimmer maken, zodat het zelf iets kan zeggen over de (on)zekerheid van de oplossing, maar ook efficiënt kan omgaan met aanwijzingen van de gebruiker.

Softwareproducten
“Daarbij bouwen we voort op onze registratiesoftware elastix, die momenteel door duizenden onderzoekers wereldwijd wordt gebruikt, en die we met deze subsidie verder willen uitbouwen,” aldus Staring, die eerder al een veni-subsidie van NWO ontving. Bij het project zijn ook drie bedrijven betrokken, die elastix gaan inbouwen in hun softwareproducten, zodat het over enkele jaren ‘onder de motorkap’ in klinische werkstations zit ingebouwd.


Philomeen Weijenborg ontvangt Van Emde Boas – Van Ussel-Prijs

Philomeen WeijenborgGynaecoloog-seksuoloog dr.  Philomeen Weijenborg heeft de Van Emde Boas – Van Ussel-Prijs toegekend gekregen van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie (NVVS). Ze ontving de prijs op 7 februari tijdens het symposium Seksuologisch Onderzoek te Amersfoort van de NVVS. De prijs bestaat uit een bronzen kunstwerk, een geldbedrag en een uitnodiging om een voordracht te houden.

Vrouwelijke seksualiteit
De jury, bestaande uit NVVS-seksuologen prijst Weijenborg vanwege haar bijdrage aan de zorg op het terrein van de psychosomatisch gynaecologie en seksuologie. "Philomeen Weijenborg is een stille en bescheiden maar stuwende kracht in het seksuologisch veld. Zij heeft op tal van manieren bijgedragen aan aandacht voor vrouwengezondheid en vrouwelijke seksualiteit vanuit een bio-psychosociaal perspectief."

Van Emde Boas – Van Ussel-Prijs
De prijs wordt elke 2 jaar toegekend aan een vrouw of man, Nederlander of Vlaming, die zich gedurende een langere periode heeft onderscheiden op het terrein van de seksualiteit in wetenschap, beroep of maatschappij. Dit kan zijn vanwege een oorspronkelijke en/of vernieuwende werkwijze, dan wel door systematische aandacht voor bijzondere doelgroepen in seksuologische hulpverlening, onderzoek, onderwijs, voorlichting of preventie.

1 / 4

Philomeen Weijenborg

2 / 4

Beerend Hierck

3 / 4

Marius Staring

4 / 4

Martine Jager

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.