Brughoektumor

Onze zorg

Een brughoektumor is een gezwel dat ontstaat in de hoek tussen de hersenstam en de kleine hersenen: de brughoek. Het is geen hersentumor, maar een gezwel dat meestal zeer langzaam groeit en niet uitzaait. Brughoektumoren zijn dus goedaardig, maar ze vragen wel om een specialistische behandeling. In het LUMC hebben we jarenlange ervaring met de behandeling van deze tumoren. Als grootste brughoektumorcentrum van Nederland helpen we patiënten uit heel het land.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Consult tussen arts en patiëntMisschien wel het belangrijkste onderdeel van de zorg bij een brughoektumor, is het overleg tussen u en de KNO-arts. De diagnose brughoektumor roept vaak veel vragen en twijfels op en de behandelmethoden zijn divers: van een operatie of bestraling tot afwachten hoe de tumor zich ontwikkelt. Dat zijn lastige keuzes om te maken. Daarom besteden we veel tijd aan goede voorlichting en begeleiding, zodat u uiteindelijk een keuze kunt maken waar u achter staat en zich goed bij voelt. 

Multidisciplinair team

BBinnen het LUMC houdt een groot aantal specialisten zich bezig met brughoektumoren. De KNO-arts is uw regievoerend arts, maar de beoordeling van de tumor en het samenstellen van een behandeladvies gebeurt binnen een veel groter team. Iedereen die met een brughoektumor bij ons binnenkomt, wordt besproken binnen de zogeheten schedelbasis pathologie werkgroep (SBP). Hierin zitten naast de KNO-arts ook neurochirurgen, neurologen, radiologen en radiotherapeuten. En als het nodig is denken nog meer specialisten mee. Dankzij die nauwe samenwerking tussen de verschillende afdelingen, kunnen uw regievoerend arts en het team tot een weloverwogen diagnose en een behandelplan op maat komen. 

NFU-erkend landelijk expertisecentrum voor brughoektumoren

Een brughoektumor is goedaardig, maar zit wel altijd op een zeer lastige plek. In de brughoek bevinden zich namelijk belangrijke zenuwen, waar de tumor vaak mee verweven raakt. Bij een behandeling is het van groot belang dat er heel nauwkeurig wordt gewerkt, zodat deze zenuwen niet of zo min mogelijk beschadigd raken. De brughoektumorspecialisten van het LUMC hebben specifieke expertise en ruime ervaring op dit gebied en behandelen jaarlijks een groot aantal patiënten. Mede daarom zijn wij door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) erkend als landelijk expertisecentrum voor brughoektumoren.  

Wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC is naast een zorgcentrum ook een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek. We kunnen een brughoektumor bijvoorbeeld goed behandelen, maar het is nog niet bekend waarom deze tumor ontstaat. We onderzoeken daarom alle aspecten van de brughoektumor. Dat gebeurt in het laboratorium, maar ook op de polikliniek. Dat betekent dat u soms ook zelf mee kunt doen aan een onderzoek. Samen met onze patiënten proberen we zo continu de zorg bij brughoektumoren verder te verbeteren. 


Wat is een brughoektumor?
Wat zijn de symptomen bij een brughoektumor?
Wat is de oorzaak van een brughoektumor?