Patiëntenfolder

Borstsparende operatie (goedaardig)

Binnenkort zult u worden opgenomen in het Universitair Kankercentrum ofwel UKC (locatie LUMC of HMC) vanwege een operatie aan uw borst. Met behulp van deze folder willen we u informeren over de opname en de gang van zaken rondom de operatie.   Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundig specialist of aan uw behandelend arts. 

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Klinische Oncologie.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Voor de operatie zelf zijn geen specifieke voorbereidingen nodig.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van en de dagen na de operatie

Zie voor informatie over de voorbereidingen rond de operatie en de narcose de brochure: Algemene informatie afdeling Anesthesiologie | LUMC.

Uw operatie in het geval van een dag opname 

De operatie gaat in dagbehandeling. U wordt dan ’s morgens ‘nuchter’ (geen eten of drinken vanaf twaalf uur ’s nachts) opgenomen en na de operatie, als alles goed met u gaat, wordt u in de loop van de middag of begin van de avond ontslagen. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Het ontslag

Wanneer u wordt ontslagen krijgt u een afspraak op de mammapolikliniek bij de chirurg ongeveer  14 - 21 dagen na de operatie. Het weefselonderzoek duurt ongeveer 14 – 21 dagen.

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

De wond

  • De wond wordt onderhuids gehecht; deze hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden.  Het verband mag de dag na de operatie worden verwijderd. Als de wond niet meer lekt, is het niet nodig om deze opnieuw te verbinden. Wanneer u dezelfde dag naar huis mag, kunt u zelf het verband er af halen (een dag na de operatie).
  • Over de wond zijn smalle hechtpleisters  (steristrips) aangebracht; deze laat u zitten tot ongeveer 7-14 dagen na de operatie. De steristrips vallen er meestal van zelf af als de wond  is genezen; als dit niet het geval is, kunt u ze na bovengenoemde tijd verwijderen.
  • U mag douchen; hierna de wond goed droogdeppen met een schone handdoek. 
  • In bad gaan is toegestaan maar zorg dat het litteken niet in het water komt. 
  • Draag de eerste weken geen beha met beugels; een sport bh of een topje voelt vaak prettiger.
  • Op de plaats van de wond geen zeep en/of bodylotion e.d. gebruiken om infectie zoveel mogelijk te voorkomen. 
  • De eerste weken na de operatie kan de wond iets pijnlijk, gezwollen of enigszins verkleurd zijn; dit neemt in de loop der tijd af. Als de wond rood, warm en pijnlijk is en u heeft een temperatuur van 38 gr Celsius of hoger, kan dit echter een infektie betekenen. U dient dan contact op te nemen met de mammapolikliniek. 
  • Na ongeveer een jaar bereikt het litteken zijn definitieve vorm en kleur. De huid rond het litteken wordt steeds soepeler en gladder. 

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

In het geval van problemen of twijfel in de avond of de nacht volgend op uw operatie kunt u contact opnemen met de verpleegkundigen van de Afdeling Heelkunde. 

Vanaf de volgende dag kunt u weer contact zoeken met de mammapolikliniek. In geval van spoedeisende hulp buiten kantoortijden dient u contact op te nemen met het centrum eerste hulp. 

Mocht u voor de afspraak op de polikliniek klachten of vragen hebben dan kunt u con­tact opnemen met de verpleegkundig specialist. Zij zal sowieso contact met u zoeken 1 of 2 dagen na de operatie. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Mammapolikliniek

De mammapolikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag (8:00 – 16:30 uur)  op telefoonnummer: 071-526 53 55, ook voor vragen aan de verpleegkundig specialist kunt u dit nummer bellen.

Het is ook mogelijk om een e-mail te sturen: mammapoli@lumc.nl; dit is een algemeen e-mail adres, ook kunt u de verpleegkundig specialist een e-mail sturen voor reguliere vragen.

Afdeling Heelkunde VCH1 

Telefoonnummer: 071-526 46 86. Mocht u een bandje horen, luister dit vooral volledig af.

In geval van spoedeisende hulp

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met het Centrum Eerste Hulp via telefoonnummer: 071-526 20 25. 

LUMC 

Albinusdreef 2

2333 ZA Leiden

Postbus 9600

2300 RC Leiden

071- 5269111

Handige links

Website mammapolikliniek  

De mammapolikliniek heeft ook een website.

Lotgenotencontact  

Wanneer u daar behoefte aan heeft kunt u in contact komen met lotgenoten (BVN) of kijk op www.borstkanker.nl.