Heel Holland Bakt: de finale-ervaring van LUMC-dokter Thijs

15 februari 2021• NIEUWSBERICHT

Meer dan 3,5 miljoen toeschouwers zagen zondagavond drie getalenteerde thuisbakkers in de finale van Heel Holland Bakt van Omroep MAX. Arts-onderzoeker Thijs de Vos won net niet, maar is trots op wat hij heeft laten zien. “Je moet relativeren en geduld hebben. Dan komt het goed.”

Met wie heb je zondag de finale bekeken?

Met Kimberley, mijn vrouw. We wisten natuurlijk de uitslag al, maar het was toch spannend om het na zoveel tijd terug te zien.

Hoe lang heb je de uitslag geheim moeten houden?

Het was al in oktober opgenomen en ik was supertrots dat ik in de finale zat. Maar ik mocht het niemand vertellen. Ik liep al die tijd met een geheim rond; dat was wel gek.

Wilde je als kind al bakken?

Ik had altijd wel een iets met koken en met eten. Ik fantaseerde zelfs over een eigen zaak. Op de middelbare school kreeg ik interesse in biologie. Daarom ben ik geneeskunde gaan studeren. Mijn fascinatie voor kindergeneeskunde kwam tijdens de coschappen. Het leek me mooi om iets te doen voor gezinnen die een ziek kind hebben. Om hun belevingswereld te begrijpen en de zorg te verbeteren.

Je bent kinderarts-onderzoeker bij het LUMC en bij Sanquin. Wat onderzoek je precies?

Ik onderzoek een bijzondere ziekte waarbij zwangere vrouwen antistoffen maken tegen de bloedplaatjes van de ongeboren baby. Door de antistoffen stolt het bloed van de baby minder goed en kunnen al in de baarmoeder ernstige bloedingen ontstaan, zoals hersenbloedingen. 

Met ons onderzoek willen we te weten komen hoe vaak die ziekte voorkomt, of we met een bloedtest de problemen bij de baby kunnen voorspellen en hoe we die problemen kunnen voorkomen. Als we dat weten kunnen we de baby’s eerder en beter behandelen.

Vooral laboratoriumwerk dus?

Ik kijk ook naar de ontwikkeling van kinderen op de langere termijn. Daarom heb ik regelmatig contact met kinderen en hun ouders.

Microscoop of keukenmachine?

Lastig… De keukenmachine heeft mij passie en de microscoop… ook.

Wat was de rol van Kimberley in de afgelopen maanden?

Door haar is alles begonnen. We keken al jaren met plezier naar het programma en in april vorig jaar zei ze: ik heb je aangemeld als kandidaat en je bent aangenomen. Zij heeft voor de spektakelstukken veel nagedacht over de vormgeving. Mijn vader en moeder, andere familieleden en vrienden hebben ook enorm meegeleefd.

Een van je taarten in HHB noemde je ‘Leidse Trots’. Wat heb je met Leiden?

Ik ben opgegroeid in Alphen aan de Rijn, waar mij ouders nu nog wonen. En in het eerste jaar van mijn Geneeskunde-studie ben ik verhuisd naar Leiden. Ik vind Leiden een leuke, knusse stad. Mooi oud centrum, veel historie. De mensen die er wonen zijn doorgaans vrolijk en ontspannen. Kimberley is opgegroeid in Zoeterwoude-Rijndijk, dus ook vlakbij Leiden.

Een van de zogenoemde spektakelstukken die je moest maken was een ‘Wie-ben-ik-taart’. Hoe zag die eruit?

Dat was een taart met drie lagen: de onderste laag was het bos, de natuur, waar ik in mijn vrije tijd van geniet. De tweede laag bestond uit een ECG, een hartritmestrook, een verwijzing naar mijn artsenvak en de bovenste laag was een vos, verwijzing naar mijn naam.

En wie is Thijs de Vos nog meer?

Ik vind mezelf wel een sociaal iemand. Vraag het anderen. Ik probeer de beste zorg te leveren voor de kinderen die ik onder mijn hoede heb. Als arts ben ik misschien in eerste instantie wat serieus, maar humor is ook wel een eigenschap die ik gebruik. En ik kan relativeren en heb geduld. Als bakker wil ik de beste baksels neerzetten, dus eenzelfde passie en enthousiasme komen ook daarin naar voren. Ook wel het sociale en het vrolijke, want ik vind het leuk om samen met anderen te koken of te bakken.

Nederland kent je nu door Heel Holland Bakt. Hierna komt ‘Wie is de mol’?

Als ze me zouden vragen, zeg ik meteen JA! De kans dat dat gebeurt, lijkt me niet zo groot. Maar wie weet! Ik vind het leuk om mensen te inspireren, in familie of vriendenkring of bijvoorbeeld door een website of een boek…

Een boek?! Je gaat een kookboek maken!

Dat sluit ik niet uit. Ik wil met koken en bakken bezig blijven. Maar eerst mijn onderzoek. Dat stond door Heel Holland Bakt op een laag pitje, dus daar ben ik na de finale weer volop mee bezig.

Ga je promoveren op dit onderzoek?

Ja, dat klopt. Ik ben nu twee jaar bezig, ongeveer halverwege. Het onderzoek gaat op zich goed. Soms zijn er ook tegenvallers. Dat is net als bij het bakken. Je moet relativeren en geduld hebben. Maar wel met enthousiasme door blijven gaan. Dan komt het goed.

Foto: (c) MAX / Roland J. Reinders