Vidi-beurs voor LUMC-onderzoekers

24 mei 2019• PERSBERICHT

Goed nieuws voor vier ervaren LUMC-onderzoekers: ze krijgen een Vidi-beurs van ruim 800.000 euro van wetenschapsfinancier NWO.  De gelukkigen zijn Bart Everts, Gerbrand van der Heden-van Noort, Monique Jongbloed en Sylvie Noordermeer.

Suikers

Bart Everts van de afdeling Parasitologie gebruikt zijn Vidi voor onderzoek naar suikers en afweercellen. Type 2 afweerresponsen zijn belangrijk voor bescherming tegen infecties met parasitaire wormen, maar veroorzaken ook allergieën en dragen bij aan tumorgroei. Dendritische cellen en macrofagen spelen een centrale rol in de regulering van dit type afweerrespons. “We hebben recent gevonden dat voor het activeren van dit type afweerrespons binding van een specifieke suiker, O-GlcNAc genaamd, aan eiwitten in deze cellen essentieel is. We gaan uitzoeken hoe dat precies werkt. Aan welke eiwitten bindt dit suiker precies? Ook gaan we testen of het manipuleren van dit proces gebruikt kan worden als een therapie tegen kanker.”

Modificaties

Vanaf linksboven met de klok mee: Bart Everts, Monique Jongbloed, Sylvie Noordermeer en Gerbrand van der Heden-van Noort. Gerbrand van der Heden-van Noort van de afdeling Cel en Chemische Biologie richt zich op het ontwikkelen van chemisch gereedschap om dynamische post-translationele modificaties in detail te bestuderen. “De lokalisatie en activiteit van cellulaire eiwitten wordt gereguleerd door deze ingewikkelde processen. Nu blijken ook deze modificaties zelf weer gemodificeerd te worden, wat leidt tot een extra verborgen laag van controle.”

Hartritmestoornissen

Het doel van Monique Jongbloed van de afdelingen Hartziekten en Anatomie en Embryologie is om hartinfarctpatiënten te identificeren die een hoog risico hebben op hartritmestoornissen. “Na een infarct kan het aantal zenuwen in het hart toenemen en levensbedreigende hartritmestoornissen veroorzaken. Cellen vanuit de buitenlaag van het hart, het epicard, stimuleren mogelijk deze zenuwtoename. Als we risicopatiënten kunnen identificeren, legt dat een basis voor toekomstige preventie en of behandeling.”

BRCA1-eiwit

Sylvie Noordermeer van de afdeling Humane Genetica gebruikt haar beurs voor onderzoek naar het BRCA1-eiwit. Foutjes in dit eiwit veroorzaken allerlei soorten kanker. “BRCA1 is belangrijk voor de stabiliteit van ons genoom en de functie van BRCA1 lijkt afhankelijk van de eiwitten waaraan het bindt. Het is echter nog niet bekend hoe al die verschillende eiwitcomplexen samenwerken in het stabiel houden van ons genoom. Ik ga onderzoeken waarom, wanneer en hoe BRCA1 bindt met deze andere eiwitten en wat de gevolgen van verstoorde interacties zijn voor tumorvorming.”

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. In deze ronde werden in totaal 85 onderzoeksprojecten gehonoreerd.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.