Patiëntenfolder

Adamantinoom

Heeft u een adamantinoom? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat een adamantinoom inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Adamantinoom?

Een adamantinoom is een zeer zeldzame kwaadaardige bottumor (<1% van alle bottumoren). Een adamantinoom ontstaat in het bot en ontleent zijn naam aan het Griekse woord adamantinos, dat “zeer hard” betekent.

Verschijnselen

De meeste patiënten zijn tussen de 10 en 30 jaar. Het adamantinoom komt het meeste voor in het scheenbeen. De goedaardige afwijking Osteofibreuze Dysplasie (OFD) kan een voorloper zijn van het klassieke adamantinoom. De klachten bestaan uit zwelling met of zonder pijn.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De behandeling van het adamantinoom bestaat uit een operatie waarbij de tumor in zijn geheel verwijderd wordt. Het defect dat hierdoor ontstaat wordt vaak opgevuld met donorbot. Een adamantinoom reageert niet goed op chemotherapie of radiotherapie (bestraling), en dit is dus ook geen onderdeel van de behandeling.

Wat is de prognose?

Een adamantinoom is een laaggradige kwaadaardigheid, waarbij zelden uitzaaiingen gevonden worden bij de diagnose. De overlevingskans is daarom goed, en ligt gemiddeld rond de 85%. De overlevingskans is slechter als wel uitzaaiingen bestaan.