Blog door operatieassistent Maaike Deckers

Kinderhartmissie Suriname: 'De betrokkenheid van het team bij de kinderen is groot'

15 december 2022
leestijd
Afgelopen november zijn we vertrokken, voor twee weken naar Paramaribo. Kinderhartoperaties uitvoeren en de kinderen begeleiden tot ontslag. Het is alweer de zestiende missie, waarbij meer dan 170 kinderhartoperaties uitgevoerd zijn in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Al jaren hoor ik de mooie verhalen bij terugkomst, en nu was het mijn beurt.

Het was nog lang spannend, zouden we wel gaan? Net als elk jaar zijn er een aantal hobbels te nemen voor het vertrek naar Paramaribo. Mensen en middelen, het moet allemaal maar lukken. En het lukte, met een team Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) professionals zouden we twee weken in Paramaribo kinderen opereren aan aangeboren hartaandoeningen. Het team bestond uit perfusionisten, een cardioloog, IC-verpleegkundigen, een anesthesiemedewerker, chirurgen, intensivisten, anesthesisten en operatieassistenten.

Samenwerking en scholing

Samen met de medewerkers van het AZP hebben we een kinder-IC opgebouwd, de OK ingericht en is er ruimte gemaakt voor screening. Tijdens de missie is er veel ruimte voor samenwerking en scholing. Het doel is namelijk niet alleen de kinderen helpen, maar educatie is ook zeer belangrijk. Voor het personeel van het AZP, en voor onszelf. Door de intensive samenwerking tijdens deze missie leer je veel over het gehele proces, van opname tot ontslag. Waar voor mij als operatieassistente in het LUMC de procedure eindigt met de pleister, heb ik in het AZP veel meer geleerd over de IC-opname, de verpleegafdeling en het daaropvolgende ontslag. De betrokkenheid bij de kinderen is groot, als team voel je die verantwoordelijkheid.

Hart voor de kinderen

Doordat de missie al 16 jaar plaatsvindt volgen we de kinderen ook in hun ziekteproces. Sommige kinderen hebben meerdere interventies nodig. Hier levert ook de hartkatheterisatiemissie van Nico Blom een bijdrage. Zij gaan met regelmaat naar het AZP om daar interventies te verrichten.

Onze AZP-collega's zijn vaardig en zeer betrokken bij de missie. Het was een feest om samen te mogen werken met het operatiepersoneel daar. Ook heb ik persoonlijk veel geleerd van hun creativiteit om zoveel mogelijk verspilling van materialen tegen te gaan.

Het was een fantastisch, intensief en emotioneel avontuur. Een ervaring die mij altijd zal bijblijven en me trots maakt dat ik mag werken voor dit ziekenhuis dat deze missie mogelijk heeft gemaakt. Trots op dit team, dat har(t)d heeft gewerkt en zoveel passie heeft voor het vakgebied. Hopelijk kunnen we deze missie nog jaren voortzetten.