Niertransplantatie

Onze zorg

Bij een niertransplantatie wordt de donornier die uw nierfunctie overneemt in het bekken geplaatst. Uw eigen nieren blijven meestal gewoon zitten. Een donornier komt van een levende donor of van een donor die overleden is.

Het LUMC als expertisecentrum

Leiden was in 1966 de eerste plaats waar in Nederland een niertransplantatie verricht werd. Sindsdien vonden bij ons al meer dan vierduizend niertransplantaties plaats. In het LUMC doen we jaarlijks ongeveer honderdvijftig niertransplantaties en er zijn meer dan duizend patiënten onder onze controle na transplantatie. Onze artsen hebben veel ervaring met zowel acute transplantaties (met een nier van een overleden donor) als transplantaties waarbij iemand bij leven een nier afstaat.

Daarnaast specialiseren we ons ook in bijzondere situaties, zoals transplantatie ‘over de bloedgroep heen’ of transplantatie bij mensen die eerder een niertransplantatie hebben ondergaan. Ons deskundige team staat klaar om samen met u de beste behandeling te zoeken.

Lees meer over Kwaliteit van onze zorg.

Goede nazorg

We willen niet alleen dat de opname en operatie goed verlopen, maar vinden het ook erg belangrijk dat u zo positief mogelijk terugkijkt op deze periode. Daarom zullen we waar mogelijk de zorg aanpassen aan uw wensen, de pijnstilling na de operatie nauwlettend bijsturen en goede nazorg bieden als u het ziekenhuis verlaat.


Kan ik als transplantatiepatiënt een donor laten overkomen uit het buitenland?
Moeten mijn eigen nieren verwijderd worden bij transplantatie?
Ik heb ernstig overgewicht, kan ik een niertransplantatie ondergaan?
Kunnen de ontvanger en de donor op dezelfde kamer verblijven?
Mag ik bloemen of planten ontvangen van mijn bezoek?
Wat veroorzaakt afstoting na transplantatie?
Hoe groot is de kans op afstoting?
Op dit moment ben ik dialysepatiënt en krijg ik van mijn zorgverzekeraar een vergoeding voor taxivervoer. Krijg ik die na de transplantatie ook?
Ik heb gehoord dat er voor niertransplantatiepatiënten diverse onkostenregelingen zijn. Klopt dit?
Als samenlevend koppel (donor en ontvanger) zouden wij na de transplantatie graag voor hulp in de huishouding in aanmerking willen komen. Wie regelt dit?
Ik ga op vakantie of naar een festival en bij de ingang/douane word ik gecontroleerd. Wat doe ik met mijn pillen?