Eilandjestransplantatie

Behandeling

Samen met uw arts hebt u de knoop doorgehakt: u kiest voor een eilandjestransplantatie. Na een wachtperiode krijgt een oproep voor de ingreep. Hier leest u wat u tijdens de opname in het LUMC en daarna kunt verwachten.

Isolatie van eilandjes en kruisproeven

Bij een eilandjestransplantatie isoleren we eerst de eilandjes van Langerhans uit een donoralvleesklier. Dit gebeurt in een speciaal laboratorium in het LUMC. Soms combineren we eilandjes uit meerdere alvleesklieren. Als er voldoende eilandjes van goede kwaliteit zijn, worden ze vrijgegeven voor transplantatie. Ook de kruisproeven, waarmee wordt onderzocht of het risico van afstoting laag is bij u, moeten goed verlopen. Pas daarna kan een eilandjestransplantatie worden uitgevoerd.

De ingreep

Bij een eilandjestransplantatieprocedure wordt u meestal naar de afdeling radiologie vervoerd. Hier brengt de radioloog via de huid een kleine katheter in de poortader van de lever, met behulp van een echo. Uw huid wordt hierbij lokaal verdoofd. Er is geen sprake van algehele narcose. Aan de katheter wordt een zak met eilandjes gekoppeld en de eilandjes lopen vervolgens via de katheter in de poortader van de lever waarbij ze vast komen te zitten in het leverweefsel. Dit gaat doorgaans gepaard zonder noemenswaardige schade aan de lever. De eilandjes zullen vanuit de lever insuline produceren. 

De gehele procedure duurt ongeveer anderhalf uur. Het toedienen van de eilandjes in de poortader van de lever gebeurt in ongeveer twintig minuten. 

Terug naar de afdeling

Na de eilandjestransplantatie op de afdeling radiologie gaat u naar de transplantatieafdeling. Hier vangt een team van artsen en verpleegkundigen u op. Voor meer informatie zie de folder 'Welkom op het Transplantatie Centrum'.


Hoe kunt u zich voorbereiden op de ingreep?
Wat is de prognose?