Maagkanker
Onze zorgBij maagkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de maag. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 1900 mensen de diagnose maagkanker. In het LUMC zet een multidisciplinair team zich in om iedere patiënt de beste behandeling te geven. Oudere patiënten krijgen bij ons extra aandacht.
Waarom u bij ons in goede handen bent
Binnen het LUMC werken specialisten van verschillende afdelingen samen om tot een goed onderbouwde diagnose en een optimaal behandelplan te komen. We bespreken onze patiënten uitgebreid in een wekelijks multidisciplinair overleg, waarbij artsen van alle betrokken afdelingen aanwezig zijn. De besproken patiënten worden meestal dezelfde dag nog op het spreekuur gezien. Op deze manier hebben wij altijd een goed beeld van u als patiënt en kunnen we uitstekend inspelen op uw medische en persoonlijke situatie.
Sneldiagnose maagkanker
Sinds een aantal jaar biedt het LUMC sneldiagnose aan voor een groot aantal kankersoorten, waaronder maagkanker. Als de huisarts vermoedt dat uw klachten zouden kunnen berusten op maagkanker, kunnen wij u daar binnen twee werkdagen duidelijkheid over geven.
Expertise
De behandeling van maagkanker wordt in een beperkt aantal ziekenhuizen waaronder het LUMC gedaan. Hierdoor hebben wij veel expertise met maagtumoren. Wij opereren ongeveer 40 maagkankerpatiënten per jaar. Ons zeer ervaren team is er bedreven in om complicaties te voorkomen.
Onderzoek
Het LUMC is niet alleen een centrum van zorg, maar ook van onderzoek. Wij doen veel wetenschappelijk onderzoek naar de oorsprong en behandeling van maagkanker. Een van onze sterke punten is het vertalen van onderzoeksresultaten naar de behandeling van patiënten. Onze patiënten kunnen zo heel direct profiteren van nieuwe inzichten. Als patiënt wordt u mogelijk gevraagd deel te nemen aan onderzoek.
Zorg voor ouderen
Ook oudere maagkankerpatiënten zijn bij ons in goede handen. Ons team is extra alert op complicaties die juist bij deze groep voor kunnen komen, zoals verwardheid of een delier . Onze zorg begint al voor de behandeling; oudere patiënten krijgen een extra screening zodat we goed weten wat zij wel en niet aan kunnen. Zo kunnen wij ook ouderen optimaal behandelen.
Second opinion
Patiënten van een ander ziekenhuis die een second opinion willen zijn bij ons van harte welkom. Zodra wij alle benodigde informatie hebben zullen wij uw situatie met ons multidisciplinaire team bestuderen.
- Wat is maagkanker?
-
Bij maagkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de maag. De vorm van maagkanker die het meest voorkomt (ongeveer bij 95 % van alle gevallen van maagkanker) heet het adenocarcinoom. Het adenocarcinoom ontstaat in het slijmvlies van de maag. Per jaar krijgen ongeveer 1900 mensen maagkanker. Maagkanker wordt vaak in een later stadium ontdekt, omdat er in een vroeg stadium meestal geen klachten zijn. Het kan voorkomen dat de maagkanker uitzaait. Dat gebeurt dan meestal naar de lymfeklieren, lever en de buikholte.
- Wat zijn de symptomen?
-
Maagkanker geeft in het begin weinig symptomen. In een later stadium kunnen de volgende symptomen voorkomen:
- passageklachten: het gevoel dat het eten niet wil zakken of blijft steken;
- maagpijn, misselijkheid en een vol gevoel in de bovenbuik;
- gewichtsverlies: door een gebrek aan eetlust of door moeite bij het eten;
- ontlasting: deze kan donker of pikzwart zijn door bloedverlies uit de tumor;
- vermoeidheid door bloedarmoede.
- Wat is de oorzaak?
-
Het is niet mogelijk de exacte oorzaak van het ontstaan van maagkanker aan te wijzen. Wel zijn er factoren bekend die het risico op maagkanker vergroten. Dit zijn onder andere: besmetting met de bacterie Helicobacter pylori, roken en de verwijdering van (een deel van) de maag in het verleden. Ook erfelijkheid kan een rol spelen.