Diëtist
D. (Daphne) Bot, MSc
Specialismen:
Kindergeneeskunde, neuromusculaire aandoeningen, leverziekten
Kindergeneeskunde, neuromusculaire aandoeningen, leverziekten
Even voorstellen
Direct na het afronden van mijn opleiding Voeding en Diëtetiek ben ik in 2015 aan de slag gegaan als diëtist in het LUMC. Met veel plezier begeleid ik kinderen en hun ouders bij aan de voeding gerelateerde vraagstukken en klachten die samenhangen met hun ziekte. Dit doe ik voornamelijk binnen het Willem Alexander Kinderziekenhuis, maar ik ben ook betrokken bij (volwassen) patiënten met neuromusculaire aandoeningen en bij eindstadium leverziekten/levertransplantatie. Daarnaast heb ik de master Health Science afgerond en doe ik een PhD traject binnen de afdeling Maag-Darm- en Leverziekten. Ik vind het waardevol om zorg en onderzoek te mogen combineren en met mijn onderzoek bij te dragen aan de dagelijkse praktijk voor patiëntenzorg. Mijn speciale interesse gaat uit naar nutritional assessment en daarnaast ben ik bestuurslid van het landelijke netwerk van kinderdiëtisten.
Wetenschappelijk onderzoek
Tijdens de master Health Science ben ik betrokken geraakt bij onderzoek naar de lichaamssamenstelling bij patiënten op de wachtlijst voor levertransplantatie en ben hier vervolgens mee verdergegaan in de vorm van een PhD traject. De lichaamssamenstelling, in het bijzonder de spiermassa en spierdichtheid, blijken een belangrijke rol te spelen in relatie tot mortaliteit en complicaties binnen deze patiëntengroep. In de toekomst hoop ik verder te kunnen onderzoeken welke gerichte interventies kunnen worden ingezet om de lichaamssamenstelling en eventuele complicaties en het mortaliteitsrisico te verbeteren. Ook vervolgonderzoek naar gemakkelijke, goedkope en niet-invasieve, maar vooral ook betrouwbare en beschikbare methoden om de lichaamssamenstelling te bepalen is hard nodig. Een ander onderzoeksgebied waar ik me mee bezig houd, is voeding bij patiënten met Duchenne spierdystrofie. Zij hebben een hoog risico is op overgewicht en obesitas bij dit ziektebeeld, echter evidence-based voedingsinterventies ontbreken op dit moment nog.