Uitwisseling SEH-verpleegkundigen LUMC en Alrijne

‘Kennis van elkaar komt de samenwerking ten goede’

27 januari 2023
leestijd
“Het leek mij heel leuk om een kijkje in de keuken van een andere spoedeisende hulp te nemen en van elkaar te leren”, vertelt Melinda Bekken, verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Zorggroep in Leiderdorp. Eind vorig jaar werkte ze bij de SEH van het LUMC in Leiden. De uitwisseling is onderdeel van een intensieve samenwerking van Alrijne, LUMC en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda om de acute zorg toegankelijk, kwalitatief hoog en betaalbaar te houden.

Melinda: “Meer kennis over elkaars werkwijze is mooi. Dat komt de samenwerking ten goede, bijvoorbeeld als een van de SEH’s een korte patiëntenstop heeft en we voor elkaar inspringen. Je hebt snel een beeld van elkaar, maar ik wilde wel eens zien hoe het in het echt is.”

Leuk en leerzaam

In de basis is het werk op beide SEH’s hetzelfde. Wat verschilt is het type en de hoeveelheid patiënten. Bij Alrijne komen veel mensen naar de SEH, met hele uiteenlopende klachten. Bij het LUMC zijn het er minder, maar vooral in ernstige situaties, zoals bij een reanimatie of hersenbloeding. Melinda: “Deze patiënten zag ik in het LUMC vaker en daar leer ik van.” Daarnaast is de logistiek op de beide SEH’s wat anders. “Maar er zijn vooral heel veel overeenkomsten in hoe we werken. Het is leuk en leerzaam. Ik zie dat LUMC ook interessant is om voor te werken.”   

Duobaan

Jordy Mieloo is SEH-verpleegkundige en coördinator van de leerwerkplaats van het LUMC. Hij begeleidt de student verpleegkunde die komend jaar in een duobaan aan de slag gaat. In dienst bij het LUMC, maar de opleiding volg je deels ook in het GHZ of Alrijne. Je wordt breed en gevarieerd opgeleid, zodat je gemakkelijk in de hele regio Hollands Midden kan worden ingezet. Jordy: “Het is een pilot, om in de praktijk te onderzoeken of die samenwerking ons wat gaat opleveren.”

Jordy heeft zich ook opgegeven voor een toekomstige uitwisseling tussen beide SEH’s. “Ik ben benieuwd hoe een dag op de SEH bij Alrijne eruitziet. Hoe speelt de SEH in op de hoeveelheid patiënten, wat kunnen we van elkaars logistieke processen leren? Ik denk dat beide SEH’s heel hard werken, maar op een andere manier. Als coördinator van de leerwerkplaats ben ik daarnaast benieuwd hoe de opleiding bij Alrijne eruitziet. Ik wil graag nieuwe dingen zien en daarvan leren. Je houdt gemakkelijk vast aan wat je zelf gewend bent, maar dat is niet per se goed.  Een uitwisseling is heel verrijkend.”

Waarom zou je niet?

“De SEH is de afdeling met de meeste veranderingen per uur”, zegt Jordy. “Daarom is het extra leuk om te zien en ervaren wat het effect is als je iets anders doet. Dat kan om iets heel eenvoudigs gaan.” “Klopt”, vult Melinda aan. “Jullie hebben bijvoorbeeld andere afspraken over waar een patiënt op zijn recept wacht en zoiets kleins heeft natuurlijk effect op de drukte in andere ruimtes.”

Als er een baan zou komen waarin je een half jaar in het ene ziekenhuis werkt en een half jaar in het andere, dan staan Melinda en Jordy daar allebei voor open. Melinda: “Iedereen vraagt me ‘hoe was de uitwisseling?’ Nou, een aanrader! Jordy: “Je bent allebei een ziekenhuis, je geeft allebei spoedeisende zorg en je bent allebei goed. Waarom zou je niet samenwerken?”

Samenwerking

Rond de 980.00 inwoners van de regio Hollands Midden kunnen bij spoed 24/7 een beroep op ons doen. Om die zorg ook in de toekomst te kunnen garanderen werken Alrijne Zorggroep, Groene Hart Ziekenhuis en Leids Universitair Medisch Centrum intensief samen. Aansluiten bij wat de patiënt nodig heeft en de zorg slim organiseren gaan hierbij hand in hand. Het is één van de manieren om antwoorden te vinden op de toenemende complexe zorgvraag, drukte op de Spoedeisende hulp en krapte op de arbeidsmarkt. We trekken hierin samen op met onze ketenpartners in Hollands Midden.