Nieuwe donorwet

Op 13 februari 2018 stemde De Eerste Kamer in met het initiatiefwetsvoorstel voor ‘Actieve Donor Registratie’ (ADR) van Pia Dijkstra (D66). Deze nieuwe donorwet houdt in dat je automatisch als donor bent geregistreerd tenzij je bezwaar maakt.  

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Dit betekent dat organen en weefsels na overlijden naar iemand anders kunnen gaan. Alleen weten nabestaanden in dat geval niet of iemand écht orgaandonor wil zijn óf dat diegene vergeten is een keuze in te vullen. Het beste is daarom om zelf een keuze in te vullen. Wat die keuze ook is. Voor sommige mensen is het lastig om na te denken over de dood. Het kan helpen om de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen. Je keuze invullen of veranderen kan op ieder moment op www.donorregister.nl.

Door de invoering van de wet wordt verwacht dat de wachtlijsten voor het ontvangen van een donororgaan zullen verkleinen. De professionals van het LUMC Transplantatie Centrum zijn erg blij dat patiënten hierdoor meer kans op een donororgaan kunnen gaan maken.  Het LUMC Transplantatie Centrum zal zich blijven inzetten voor het belang van patiënten, om hen de meest optimale zorg te kunnen bieden. Verwacht wordt dat de nieuwe wet in de zomer van 2020 in zal gaan. 

Meer informatie over de nieuwe donorwet vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Tevens vindt u hier de veelgestelde vragen over de nieuwe donorwet.