FIT studie – Fasting In diabetes Treatment

Is het mogelijk om met een dieet -dat vasten nabootst 5 dagen per maand- de metabole conditie van patiënten met diabetes te verbeteren? De FIT studie, die binnenkort van start gaat, hoopt hier een antwoord op te geven. Het is een samenwerking tussen de LUMC afdelingen PHEG, Interne Geneeskunde en Radiologie. Twee

 enthousiaste onderzoekers, artsen in opleiding tot huisarts, zijn op zoek naar eveneens enthousiaste huisartsen in de regio: de zorggroep ROHWN helpt mee.

De FIT studie (Fasting In diabetes Treatment) wil de effecten bekijken van  een ‘fasting mimicking diet’, een dieet dat is ontwikkeld om de effecten van intermitterend vasten na te bootsen. Intermitterend vasten heeft vergelijkbare metabole effecten als het chronisch verminderen van de voedselinname. We verwachten daarom dat het gebruik van dit dieet gedurende vijf dagen per maand gedurende één jaar, significante effecten heeft op het verbeteren van de metabole conditie van patiënten, en dat medicatie mogelijk kan worden afgebouwd.

Voor dit onderzoek willen we 100 patiënten includeren met diabetes mellitus type 2 en een BMI ≥ 27, die of met enkel een dieet of met dieet en metformine behandeld worden. Patiënten zullen vervolgens gerandomiseerd worden tussen het wel of niet volgen van het ‘fasting mimicking diet’ voor 5 dagen per maand gedurende één jaar. Tijdens de 5 dagen per maand dat patiënten het dieet gebruiken, wordt de metformine gestaakt. Alle patiënten zullen gedurende het jaar 10 tot 13 keer naar het LUMC komen voor verschillende metingen, bloedonderzoeken en vragenlijsten. Tijdens die bezoeken zullen ze ook drie keer een glucosebelastingstest en een MRI-scan ondergaan.

De verwachting is dat we rond april 2018 met dit onderzoek kunnen starten. Via de huisartsen in de regio willen we potentiële deelnemers gaan werven. We zullen de huisartsen helpen bij de selectie van de geschikte diabetespatiënten uit het HIS. Na inclusie zal de huisarts de gebruikelijke zorg voortzetten. Wel vragen we nog om eventuele ‘adverse events’ aan ons door te geven, dat zijn ongewenste voorvallen gedurende de studieperiode (denk hierbij bijvoorbeeld aan het doormaken van een TIA of hartinfarct). Per geïncludeerde patiënt zal de huisarts een vergoeding ontvangen.                                                                                                                 

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Marjolein Schoonakker en Elske van den Burg, twee huisartsen in opleiding die daarnaast promotie onderzoek doen (aiotho’s). Zij worden begeleid door professor Mattijs Numans, professor Hanno Pijl en Dr. Petra van Peet. Als u nu al enthousiast bent geworden om deel te nemen en als u meer informatie wilt ontvangen, dan kunt u contact opnemen door te mailen naar fit@lumc.nl. Samen met de zorggroep ROHWN gaan we binnenkort ook starten met het werven van huisartsen in de regio. Met uw medewerking aan dit onderzoek kunt u hopelijk een bijdrage leveren aan het uitbreiden van de behandelmogelijkheden voor patiënten met diabetes mellitus type 2, en wellicht hiervan direct de resultaten ervaren bij een aantal van de patiënten in uw praktijk!

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij de afdeling PHEG? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief.