Prof.dr. D.M.F.M. van der Heijde

Professor Reumatologie

Vakgebied(en)

  • ‘outcomes assessment’
  • scoringsmethoden voor schade op röntgenfoto’s bij RA, arthritis psoriatica (PsA) en ankyloserende spondylitis (AS)
  • scoren van MRIs bij AS
  • klinische trials naar onderzoek van (nieuwe) geneesmiddelen bij RA, PsA en AS

Introductie

Désirée van der Heijde is in 1986 afgestudeerd aan de medische faculteit van de Katholieke Univeriteit in Nijmegen. Zij promoveerde in 1991 op het proefschrift met de title ‘Disease activity and outcome in rheumatoid arthritis. A methodological study’ waarin onder andere de ontwikkeling en validering van de ‘Disease Activity Score’ (DAS) en de gemodificeerde Sharp score beschreven staan. Zij is sinds 1993 ingeschreven in het specialisten register als reumatoloog.

Na een jaar in Zweden gewerkt te hebben in 1993, was ze van 1994 tot 2007 verbonden aan de afdeling reumatologie van het academisch ziekenhuis Maastricht. Sinds 2007 werkt ze als Professor in de Reumatologie in het Leids Universitair Medisch Centrum en is ze ook verbonden aan het Diakonhjemmet ziekenhuis in Oslo, Noorwegen. Haar onderzoek richt zich met name op ‘outcomes assessment’, en dan vooral op de methodologische aspecten en de toepassing in klinische onderzoek. Belangrijke aandachtsgebieden zijn scoringsmethoden voor schade op röntgenfoto’s bij reumatoïde artritis (RA), arthritis psoriatica (PsA) en ankyloserende spondylitis (AS), als ook het scoren van MRIs bij AS. Zij is betrokken bij vele klinische trials naar onderzoek van (nieuwe) geneesmiddelen bij RA, PsA en AS.  

Professor van der Heijde heeft meer dan 300 artikelen in de internationale literatuur gepubliceerd, naast vele hoofdstukken in de vooraanstaande tekstboeken reumatologie. Ze is voorzitter van de ‘Assessment in SpondyloArthritis international Society (ASAS)’, en lid van de EULAR Standing Committee for Clinical Epidemiology en de EULAR Standing Committee for Clinical Affairs. Ze is regelmatig reviewer voor alle grote tijdschriften binnen de reumatologie en is lid van de editorial board van the Journal of Clinical Epidemiology en Nature clinical practice, als ook van de adviesraad van de Annals of Rheumatic Diseases.

Prof. Désirée van der Heijde heeft op 23 maart 2012 een eredoctoraat ontvangen van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Gent. Zij mag dit eredoctoraat beschouwen als een erkenning voor haar wetenschappelijke verdiensten, aldus de Universiteit van Gent.

Scoresysteem reumaDe Leidse hoogleraar reumatologie verdiende haar sporen onder andere met een scoresysteem om de impact van reumatoïde artritis zo objectief mogelijk te meten. Haar Disease Activity Score is inmiddels wereldwijd de standaard geworden. Daarnaast deed de reumatoloog veel onderzoek naar het bepalen van schade aan gewrichten met behulp van röntgenfoto’s en naar de ziekte van Bechterew. Désirée van der Heijde heeft meer dan 450 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en schreef mee aan tientallen boeken. Behalve aan het LUMC is de hoogleraar ook verbonden aan het Diakonhjemmet Hospital in Oslo, Noorwegen, waar ze een aantal promovendi begeleidt. Zie ook de website van de Universiteit van Gent.


Contactgegevens

Leids Universitair Medisch Centrum
Gebouw 1
Kamer C1-42

Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Tel: (071 52)63423

Postzone C1-R
Postbus 9600
2300 RC Leiden