MRI onderzoek NEO Kids

Onderzoek 2: MRI onderzoek van de hersenen (voor kinderen van 12 tot en met 16 jaar)

LogoEr zijn verschillende gebieden in de hersenen betrokken bij ons eetgedrag. Deze gebieden zorgen er samen bijvoorbeeld voor dat we zin krijgen om te gaan eten, kiezen wat we willen eten en beslissen hoeveel we gaan eten. Wij denken dat deze hersengebieden bij kinderen met overgewicht anders (samen)werken dan bij kinderen met een normaal gewicht. Als we beter weten hoe deze hersengebieden werken kunnen kinderen die te zwaar zijn in de toekomst beter behandeld en begeleid worden. Om de hersenen van kinderen met overgewicht te kunnen onderzoeken, maken we gebruik van Magnetic Resonance Imaging (MRI) onderzoek. MRI is een onderzoeksmethode waarbij van buitenaf afbeeldingen van organen kunnen worden gemaakt. Zo ook van de hersenen. Onder het kopje 'Hoe wordt de MRI scan gemaakt?' staat een uitleg hierover. Naast de MRI scan zouden we graag enkele neurocognitieve taken door uw kind op de computer laten doen. Deze taken zijn een soort computerspelletjes. Ze doen een beroep op de hersenfuncties.

Praktische informatie onderzoek 2

Tijdens uw bezoek aan onze polikliniek krijgt u van ons een toestemmingsformulier voor de NEO-Kids studie. Als u op het toestemmingsformulier invult dat u mee wilt doen aan het beeldvormende onderzoek van de hersenen, zal één van de medewerkers contact met u opnemen. We zullen dan een oefensessie, de neurocognitieve taken en de echte MRI scan met u inplannen. De oefensessie en de echte MRI scan duren beide in totaal een half uur. Bij de echte MRI scan moet u ook rekening houden met een korte voorbereidingstijd en een taakje achteraf. Al met al zal uw kind dan ongeveer een uur bezig zijn. Bij voorkeur doen wij deze scans binnen twee uur na het ontbijt of na de lunch van uw kind. Voorafgaand aan het scannen zal een controlelijst nauwkeurig met uw kind ingevuld worden door de onderzoeker. Dit is belangrijk omdat er met een sterk magneetveld wordt gewerkt. Er mogen dus geen metalen- of magnetische voorwerpen de onderzoeksruimte mee in genomen mogen worden. Denk bijvoorbeeld aan horloges, munten, sleutels, bankpasjes of piercings en beugels.

Aan dit onderzoek kunnen zowel kinderen met overgewicht als kinderen met een normaal gewicht mee doen.

Hoe wordt de MRI scan gemaakt?

Bij MRI gebruiken we een magneetveld en radiogolven; er komen géén röntgenstralen aan te pas. Tijdens het onderzoek wordt uw kind in de tunnel van het MRI apparaat geschoven. Uw kind ligt dan met zijn/haar hoofd en een deel van het bovenlichaam in de MRI scanner. Vervolgens worden er meerdere opnamen gemaakt. De tijd die nodig is voor het maken van een opname kan variëren van een paar seconden tot ongeveer 10 minuten. Voor sommige opnamen hoeft uw kind alleen rustig te liggen en voor andere opnamen laten wij uw kind verschillende plaatjes zien in de scanner. Dit zijn onder andere plaatjes van sportartikelen, kleding, eten en elektrische apparatuur. De totale duur van het scannen is ongeveer 25 minuten. Het is heel belangrijk dat uw kind tijdens de gehele onderzoekperiode zo stil mogelijk blijft liggen, omdat anders de foto’s mislukken. Tijdens het maken van deze foto’s hoort uw kind kloppende of ratelende geluiden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een boormachine). De geluidshinder wordt zoveel mogelijk verminderd door het gebruik van oordopjes en een koptelefoon. Door middel van een intercom kan de onderzoeker, die het apparaat bedient, met uw kind spreken. Uw kind wordt voorbereid door een keer te oefenen op een dummy MRI scanner, zodat hij/zij weet hoe hij/zij komt te liggen in de scanner en hoe de geluiden klinken.

  Scanner          Headcoile          Besturing

       De MRI scanner           Hoofdgedeelte MRI scanner    Bedieningsruimte MRI