Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Bijdragen aan vernieuwing

Van veel bestaande behandelingen is niet goed bekend of ze werkelijk helpen. Ook is vaak niet bekend hoe behandelingen die veel worden toegepast zich ten opzichte van elkaar verhouden: Hoe goed werkt de ene behandeling ten opzichte van de andere behandeling? Welke behandeling geeft de minste complicaties?

Meedoen aan medisch wetenschappelijk onderzoek 

Wanneer u tijdens uw zwangerschap in het LUMC onder controle bent, kunt u door uw arts gevraagd worden om vrijwillig deel te nemen aan een medisch wetenschappelijk onderzoek.

In het LUMC onderzoeken we onder andere nieuwe behandelingen en vergelijken we bestaande behandelingen met elkaar. Vaak zijn dit grote onderzoeken waar meerdere ziekenhuizen aan meedoen. Andere onderzoeken zijn zo specialistisch dat deze alleen in het LUMC worden uitgevoerd. Al deze onderzoeken leiden tot waardevolle en onmisbare informatie die nodig is om de zorg te blijven verbeteren.

Bent u benieuwd of u ook kan meedoen aan onderzoek tijdens uw zwangerschap?

Hieronder kunt u aangeven welke situatie op u van toepassing is. U ziet dan welk onderzoek er mogelijk bij u past en wat deelname voor u betekent.


Ik ben zwanger geworden doormiddel van eiceldonatie
Ik ben tussen de 8-16 weken zwanger en gebruik antidepressiva
Ik heb ooit trombose gehad en ben nu minder dan 14 weken zwanger
Ik ben bij een vorige zwangerschap vóór 34 weken bevallen
Ik ben bij een vorige zwangerschap vóór 37 weken bevallen
Ik ben zwanger van een tweeling
Ik heb zwangerschapsdiabetes
Ik ga bevallen in GeboorteHuis Leiden