Behandeling ongeboren kind

Foetale geneeskunde

Een aantal ziekten of aandoeningen van het ongeboren kind kan al voor de geboorte behandeld worden. Deze veelal levensreddende operaties worden in Nederland alleen in het LUMC uitgevoerd.

In 1965 is het landelijk centrum voor foetale therapie opgericht in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De eerste 35 jaar werden vooral bloedtransfusies gegeven aan foetussen met bloedarmoede door Rhesusziekte. 

Sinds 2000 wordt in het LUMC het Tweeling Transfusie Syndroom(TTS) behandeld met een laser-operatie.  Zwangeren met meerling en verdenking op TTS kunnen 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht in het LUMC. Jaarlijks worden ruim honderd zwangeren naar Leiden verwezen, uit heel Nederland, vanwege een verdenking op TTS. 

Ook worden behandelingen in de baarmoeder verricht voor foetussen met vochtophoping in de borstkas (hydrothorax), met kleine slangetjes (shunt). Sinds 2010 wordt ook een foetale behandeling gedaan bij een vernauwde aortaklep, als er een kans bestaat dat zonder behandeling een te kleine linker hartkamer gaat ontstaan (hypoplastisch linker hart syndroom).

In het LUMC krijgen jaarlijks 25 zwangere vrouwen een intra-uteriene transfusie en er worden jaarlijks zestig laserbehandelingen bij TTS uitgevoerd. Het aantal patiënten met andere aandoeningen die al in de baarmoeder kunnen worden behandeld ligt op vijf tot tien per jaar. 

Om moeders en hun ongeboren baby’s op de juiste wijze te kunnen behandelen, is het van groot belang dat er expertise is, ervaring en een goed internationaal netwerk om op terug te vallen. Daarom werkt het LUMC samen met het Karolinska ziekenhuis in Stockholm en het UZ in Leuven. 

Voor uitgebreide inhoudelijke informatie over de diverse ziektebeelden kun je ook terecht op de website Fetusned.

Meer praktische informatie over de controle en behandeling in het LUMC vind je hier:

De ontwikkeling van kinderen na foetale behandeling 

Niet alleen de eerste periode na de geboorte van jullie kind vinden wij belangrijk, maar ook de verdere ontwikkeling van jullie kind na foetale behandeling. Daarom willen wij jullie en jullie kind op vaste momenten uitnodigen op onze follow-up polikliniek Neonatologie. De kinderen die in het LUMC worden geboren, ontvangen een uitnodiging voor een controle op de leeftijd van 6 maanden, 12 maanden, 2 jaar, 5½ jaar en 8 jaar. De kinderen die niet in het LUMC worden geboren, ontvangen een uitnodiging voor een controle op 2 jaar, 5½ jaar en 8 jaar. Bij follow-up na foetale behandeling lees je meer over deze speciale begeleiding.