Groeihormoon suppressie test

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Endocrinologie

Met de Groeihormoon Suppressie Test (GST) wordt de groeihormoonafgifte door de hypofyse bij patiënten met acromegalie onderzocht.

Groeihormoon wordt geproduceerd door de hypofyse, een klein orgaan van ongeveer een halve centimeter dat zich onder de hersenen bevindt. De hoeveelheid groeihormoon die aan het bloed wordt afgegeven, kan van minuut tot minuut wisselen. Als de suikerspiegel echter in het bloed stijgt, onderdrukt de gezonde hypofyse de uitstoot van groeihormoon, terwijl dit bij een verhoogde productie van groeihormoon door de hypofyse (dit noemen we acromegalie) onvoldoende gebeurd. Door nu met tussenpozen van 30 minuten bloed af te nemen om het groeihormoon te bepalen, kan dit vastgesteld worden. Hierdoor kunnen we een onderscheid maken tussen een normale en een abnormale groeihormoon afgifte door de hypofyse.

Voorbereiding

U mag niet meer eten en drinken de avond voorafgaand aan de test vanaf 22.00 uur. Het drinken van water is wel toegestaan! In principe moet u alle andere medicijnen die zijn voorgeschreven gewoon innemen, tenzij anders aangegeven door uw arts!

De test

U meldt zich op de dag van het onderzoek om 08.15 uur nuchter bij de Prikpost poliklinieken Endocrinologie in het LUMC. Het drinken van water is wel toegestaan! In principe moet u alle andere medicijnen die zijn voorgeschreven gewoon innemen, tenzij anders aangegeven door uw arts!

Het is van belang dat u zich aanmeldt op de electronische zuil onder kopje bloedafname en dat u in het onderliggende menu de knop afspraken aanvinkt.

Tijdens de test zit u in een stoel. Er wordt een infuusnaaldje in de arm ingebracht, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Aan dit naaldje wordt een infuussysteem gekoppeld. Via dit infuussysteem wordt uw bloed afgenomen. Na de eerste bloedafname krijgt u twee bekers met suikerwater te drinken. Na het opdrinken van dit suikerwater, wordt er nog vier keer, om de dertig minuten bloed, afgenomen.

Duur van de test

Er zijn twee soorten GST testen.

  • Standaardtest duurt 2 uur en 45 minuten.
  • De verlengde test kan variëren van 3 tot 5 uur. 

Bijwerkingen

Geen

Oktober 2017