Dexamethason Remmingstest 1 mg

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Endocrinologie


Het doel van de Dexamethason Remmingstest 1 mg is te onderzoeken in hoeverre de cortisol productie door de bijnier te onderdrukken is met dexamethason. 

Zowel in de bijnierschors als in de hypofyse worden een aantal hormonen gemaakt die een belangrijke functie in het menselijk lichaam hebben. Een van deze hormonen is cortisol. De aanmaak van cortisol wordt gestuurd door de hypofyse, een hormoonklier in het hoofd. Door een ziekte van de bijnier of van de hypofyse kan te veel cortisol gemaakt worden door de bijnier. Normaal gesproken kan dexamethason de productie van cortisol door de bijnier volledig onderdrukken. In geval van ziekte van hypofyse of bijnier lukt dat niet voldoende. 

Voorbereiding thuis en het onderzoek

De avond vóórdat u bloed laat prikken, mag u vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. Het drinken van water is wel toegestaan!

Een uur later, om 23.00 uur moet u  de tabletten waarvoor de arts u een recept heeft meegegeven, innemen. U neemt wel alle medicijnen die u gebruikt gewoon in op de morgen van de test, tenzij anders aangegeven door uw behandelend arts.

U meldt zich de volgende morgen om 08.15 uur nuchter bij de Centrale Bloedafname (KCL) van het LUMC.

Het is van belang dat u zich aanmeldt op de electronische zuil onder kopje bloedafname en dat u in het onderliggende menu de knop afspraken aanvinkt.

U blijft dan 30 min rustig zitten waarna er één keer bloed wordt afgenomen. Hierna mag u weer eten en drinken. 

Duur van de test

De Dexamethason Remmingstest 1 mg  duurt 30 minuten

Bijwerkingen

Geen

Contact

Polikliniek Endocrinologie


Oktober 2017