Pancras C.W. Hogendoorn

Pancras C.W. Hogendoorn is hoogleraar pathologie, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur en decaan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daarnaast is hij gasthoogleraar bij de Universiteit van Oxford en de Vrije Universiteit Brussel. Ook is hij voorzitter van de Nederlandse Commissie voor Beentumoren, lid van de Raad van Toezicht van zorgorganisatie Pieter van Foreest, Rijksmuseum Boerhaave en de Hogeschool der Kunsten Den Haag.

Wetenschappelijke carrière

Pancras C.W. Hogendoorn heeft zijn opleiding Geneeskunde en zijn promotieonderzoek gedaan aan de Universiteit van Leiden. De titel van zijn proefschrift (1990) luidt ‘Immunopathogenetic mechanisms in experimental glomerulonephritis’. Vervolgens specialiseerde Hogendoorn zich verder in de oncologische pathologie bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam en het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York. Hij werd in maart 1999 benoemd tot hoogleraar Pathologie van het Leids Universiteit Medisch Centrum. De titel van zijn oratie is ‘Form Follows Function’.

Al meer dan 25 jaar doet Hogendoorn onderzoek naar de moleculaire pathogenese en diagnostiek van bot- en wekedelentumoren. Hij heeft ruim 400 wetenschappelijke publicaties en diverse invloedrijke reviews en 23 boekhoofdstukken op zijn naam staan. Hij bekleedde een aantal nationale en internationale functies bij wetenschappelijke organisaties. Hij is thans voorzitter van de Nederlandse Commissie voor Beentumoren, lid kenniscoalitie voor de Nationale Wetenschapsagenda, voorzitter Bone and Soft Tissue working group European Society of Pathology, voorzitter O&O bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en voorzitter van de LERU Policy Group in Biomedicine.

In het verleden was onder andere hij voorzitter van  de subcommissie Pathologie en Biologie van de EORTC Soft tissue and Bone Sarcoma Group, European Osteosarcoma Intergroup, EuroEwing consortium, voorzitter van Eurolife en  bestuurslid van de Connective Tissue Oncology Society and European Musculoskeletal Oncology Society.

Hogendoorn zat in de redactieraad van het prestigieuze tijdschrift Journal of Pathology. Hij deed hetzelfde werk voor Diagnostic Histopathology en Hereditary Cancer in Clinical Practice. Hogendoorn is nog steeds actief lid van de werkgroep bot- en wekedelentumoren van de European Society for Pathology en de United States Academy of Pathology. Vanwege zijn onderzoek en diagnostiek op het gebied van bot- en wekedelentumoren vroeg de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hem in 2002 toe te treden tot de werkgroep voor classificatie van deze tumoren. In die functie schreef hij mee aan de WHO-classificatie voor bot- en wekedelentumoren en in 2013 werd hij benoemd tot editor van de meest recente editie.

Prijzen en eervolle benoemingen

Pancras C.W. Hogendoorn is erelid van de Belgium Society of Pathology. Hij ontving de European Oswald Vander Vekenprijs (2008), de Corrine Farrel Award in zowel 1994 als 1998 van de International Skeletal Society en de Jeremy Jass prize voor excellent onderzoek op het gebied van pathologie in 2011 en 2015.

Pathologie

Pathologie is een verhelderend vak. Allerlei symptomen van ziekte - buikpijn, vergeetachtigheid, koorts - zijn terug te brengen naar veranderingen op celniveau. Naar het ziekenhuis worden bijvoorbeeld veel patiënten met bot- en wekedelentumoren verwezen. Die melden zich eerst bij hun huisarts met pijn, vaak rond een gewricht. Na onder meer scans en bloedonderzoek ziet Hogendoorn de tumorcellen uiteindelijk onder de microscoop. Of soms zelfs nog kleiner, namelijk op DNA-niveau. Aan de manier waarop de cellen groeien en hoe ze eruitzien, bepaalt hij of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat. Dat is natuurlijk cruciaal voor de keuze van behandeling. Op grond van ziektesymptomen alleen is die zekerheid niet te geven. Misschien is dat wat hem nog het meest aan de microscoop en het laboratorium kluistert: de wens - de eis bijna - om iets zeker te weten. Zo min mogelijk onduidelijkheid en afleiding: dit zijn de feiten.

(Wetenschappelijke) publicaties

Uitgelichte publicaties

Wetenschappelijke publicaties

Externe links