Mw. Dr. I.C. Narayen 

Arts assistent

Vakgebied(en)

  • Specialisatie Kindergeneeskunde

Personalia

Studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden.


Beschrijving onderzoek

In Nederland worden 180.000 kinderen per jaar geboren waarvan er ongeveer 1.300 een hartafwijking hebben. De meeste aangeboren hartafwijkingen zijn gelukkig goed behandelbaar. Meestal is hier een hartoperatie voor nodig.

Tijdens de zwangerschap wordt de 20 weken echo uitgevoerd. Hiermee wordt de helft van de hartafwijkingen opgespoord. De helft van de hartafwijkingen wordt hierop gemist. Kort na de geboorte heeft een baby vaak nog geen verschijnselen die wijzen op een hartafwijking. Hartafwijkingen worden daardoor soms gemist of te laat herkend. 

Door een hartafwijking kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen. Aan de baby zelf is dit kort na de geboorte vaak nog niet te zien. Je kunt dit wel opsporen door het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Dat doe je met een zuurstofmeter. In andere landen (Zwitserland, Zweden en een deel van Engeland en de Verenigde Staten) wordt een zuurstofmeter al gebruikt om hartafwijkingen op te sporen. Dat gebeurt in het ziekenhuis. In Nederland zijn de meeste kinderen een dag na de geboorte thuis. We willen onderzoeken of we in Nederland deze screening kunnen uitvoeren. Hiervoor voeren we eerst een jaar lang een pilot studie uit in de regio Leiden, om een richtlijn te testen. Na een jaar willen we de screening uitbreiden naar het gebied tussen de regio Amsterdam en Den Haag.  Uiteindelijk hopen we een manier te vinden om de screening op aangeboren hartafwijkingen in Nederland in te voeren en  de sterfte en ziekte door deze hartafwijkingen te verminderen.

Begeleiders

Dr. A.B. te Pas (neonatologie) en Prof. Dr. Nico Blom (kindercardiologie)

Website

www.polsstudie.nl


Contactgegevens

Leids Universitair Medisch Centrum
Gebouw 1

Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Tel: (071 52)64918

Postbus 9600
2300 RC Leiden