Protonentherapie

Protonentherapie is een vorm van radiotherapie. Bij de gebruikelijke radiotherapie wordt u bestraald met fotonen ofwel röntgenstralen. Een bundel met fotonen geeft zijn straling af voor, in en achter de tumor. Zo wordt de tumor beschadigd maar ook weefsel dat om de tumor heen zit. Bij protonentherapie maken we gebruik van protonen, kleine geladen deeltjes. Het belangrijkste voordeel van protonentherapie is dat de protonenbundel geen dosis afgeeft achter de tumor. Hierdoor is de dosis in het gezonde weefsel minder en de kans op bijwerkingen kleiner.

Wie kan protonentherapie krijgen?  

Protonentherapie is vooral geschikt voor patiënten met tumoren bij kwetsbare organen en bij wie bestraling met gebruikelijke radiotherapie onacceptabele bijwerkingen geeft. De protonencentra in Nederland hebben met de Nederlandse vereniging voor radiotherapie en oncologie regels gemaakt welke tumorsoorten in aanmerking komen voor behandeling met protonen.

Er zijn standaardindicaties, bij deze tumorsoorten vergoeden de verzekeraars protonentherapie:

- kinderen met een kwaadaardige tumor
- bepaalde bottumoren in de schedelbasis
- bepaalde tumoren in de wervelkolom (chordomen/chondrosarcomen)
- melanomen in het oog

Ook kunnen voor een aantal tumorsoorten de bijwerkingen van de radiotherapie met fotonen vergeleken worden met die met protonen. Dit heet een planvergelijking. Als uit deze planvergelijking blijkt dat protonentherapie voordeel biedt, wordt protonentherapie vergoed. Het gaat om:

- hoofd-halstumoren
- longkanker
- borstkanker
- prostaatkanker

Heeft u een van bovenstaande indicaties en wilt u weten of u protonentherapie kunt krijgen? Bespreek dit dan met u radiotherapeut-oncoloog. Op de website van HollandPTC, www.hollandptc.nl, vindt u meer informatie over de behandeling en welke tumorsoorten er in HollandPTC behandeld worden. 

Protonentherapie voor het oogmelanoom

    

Over HollandPTC
 

HollandPTC is een zelfstandig poliklinisch centrum voor protonentherapie, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in Delft. Radiotherapeuten uit heel Nederland kunnen patiënten naar HollandPTC verwijzen. HollandPTC is opgericht door Erasmus MC, LUMC en TU Delft en is met deze centra een actief samenwerkingsverband in zorg, onderwijs en wetenschap. Ook is er een samenwerkingsovereenkomst met Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek. Dit betekent dat patiënten vanuit deze ziekenhuizen naar HollandPTC komen voor protonentherapie.