Hysterosalpingogram (HSG)

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Gynaecologie

U hebt met uw gynaecoloog besproken dat er bij u een baarmoederfoto (hysterosalpingogram) gemaakt zal worden. Deze folder bevat algemene informatie over het hysterosalpingogram (HSG) en dient als aanvulling op het gesprek dat uw behandelend arts met u heeft. Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u daarmee terecht bij uw behandelend arts of bij de verpleegkundige.

Wat is een Hysterosalpingogram?

Hystero-salpingo-gram betekent: het zichtbaar maken van de baarmoeder en eileiders door middel van een röntgenfoto nadat contrastvloeistof in de baarmoederholte is ingebracht via de baarmoedermond en baarmoederhals.

Doel van het HSG

Door middel van het HSG-onderzoek wordt nagegaan of er afwijkingen in de baarmoederholte zijn en of de eileiders doorgankelijk zijn.

Het maken van een afspraak

Timing van het onderzoek: Het onderzoek wordt verricht in de periode tussen de menstruatie en het moment van de eisprong. U mag niet zwanger zijn tijdens het onderzoek. Een HSG kan namelijk schadelijk voor een jonge zwangerschap zijn. Als u niet zeker weet wanneer uw eisprong is, is het verstandig om voorbehoedsmiddelen te gebruiken bij gemeenschap voorafgaande aan het onderzoek.

Contact: U maakt de afspraak telefonisch met het secretariaat op de eerste of tweede dag van de menstruatie (telefoon: 071-5262870).Het onderzoek zal doorgaans plaatsvinden op een woensdagmiddag. Uw partner of vriend(in) kan bij het onderzoek aanwezig zijn.

Wij proberen het onderzoek op korte termijn te plannen maar het kan zijn dat er een wachttijd is. Houdt hier rekening mee.


Belangrijk!

In de contrastvloeistof zit jodium. Als u hier allergisch voor bent, meldt u dit dan aan uw arts. Er zal dan voor u een ander onderzoek gekozen worden.

Voorbereiding voor het onderzoek

Ongeveer een uur voor het onderzoek dient u 2 tabletten Naproxen (=totaal 500mg) in te nemen, dit is een pijnstiller. U krijgt deze tabletten van de verpleegkundige op de polikliniek.

Op de afgesproken tijd kunt u zich melden op de afdeling Radiologie, Route 322, 2e etage, zone C2-S, waar het onderzoek plaatsvindt. U wordt behandeld door een gynaecoloog (of assistent in opleiding tot gynaecoloog) en een röntgenlaborant.
Als u nog vragen heeft die betrekking hebben op het onderzoek kunt u die, voor het onderzoek gedaan wordt, stellen.

Als u in de periode voorafgaand aan het onderzoek klachten heeft gehad (of nog heeft) van abnormale vaginale afscheiding of als uw laatste menstruatie geen normaal beloop heeft gehad, moet u dit melden aan de arts, voordat deze start met het onderzoek.

Hoe verloopt het onderzoek?

Nadat u uw onderkleding heeft uitgedaan in de kleedruimte, gaat u liggen op een bank met beensteunen. De gynaecoloog brengt een spreider (speculum)   in en vervolgens worden de schede en baarmoedermond ontsmet. Dan wordt er een cupje op de baarmoedermond geplaatst. Dit kan een wat krampende pijn veroorzaken onder in de buik.

Daarna wordt de contrastvloeistof in de baarmoeder en de eileider(s) gebracht. Soms is dit pijnlijk. Er worden direct foto's gemaakt. U kunt, samen met uw partner, alles volgen op de monitor. De pijn trekt meestal snel weer weg. Als de foto's zijn gemaakt wordt het cupje van de baarmoedermond gehaald.

Wanneer u gaat staan kan de contrastvloeistof terugvloeien. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Na ongeveer een kwartier wordt er nog een foto van uw buik gemaakt, deze keer zonder alle instrumenten.

Na het onderzoek

U kunt tijdelijk buikpijn en wat vocht- of bloedverlies uit de schede hebben. Bovendien kunt u zich ook een beetje duizelig voelen. Wij raden u daarom aan iemand mee te nemen, die u na het onderzoek kan begeleiden en naar huis kan brengen. Later kunt u nog schouderpijn hebben. Dit zal ongeveer een dag duren.


Werk

U kunt de dag na het onderzoek weer aan het werk.


Geslachtsgemeenschap

Er is geen bezwaar tegen geslachtsgemeenschap in de periode voor de HSG. Let wel u mag niet zwanger zijn tijdens het onderzoek (zie ook bij ”Het maken van een afspraak”). Na de foto is er geen bezwaar en mag u ook een zwangerschap nastreven.

Wanneer moet u de arts of het ziekenhuis bellen?

Indien u na het HSG-onderzoek last heeft van:
  • Hevige buikpijn
  • Koorts (38 graden of meer)

De uitslag

Tegelijk met de afspraak voor het HSG-onderzoek is er ook een afspraak gemaakt voor een gesprek met uw behandelend arts om de resultaten van de foto's te bespreken. De gemaakte foto's worden in eerste instantie door de radioloog bekeken en daarna nog eens door de gynaecoloog. Deze procedure kost wat tijd. Daarom vindt deze afspraak pas na 2-3 weken na het HSG-onderzoek plaats.

Tot slot

Indien u nog vragen heeft kunt u die altijd nog voor het onderzoek stellen aan de verpleegkundige of de arts. Ook als er na afloop nog vragen, opmerkingen of klachten zijn, kunt u bellen.


Mei 2017