Endoscopische echografie vanuit de slokdarm (EUS-FNA)

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Longziekten

Binnenkort ondergaat u een onderzoek van de longen op de Endoscopieafdeling. In deze folder leggen we uit hoe dit onderzoek verloopt. 

Wat is een EUS 

Bij een EUS brengt een arts een buigzame, flexibele slang (endoscoop) met echokop in de slokdarm in. Vanuit de slokdarm kan hij of zij weefsel van klieren nemen die zich tussen uw longen bevinden. De arts prikt de klieren met een dunne naald aan en zuigt celmateriaal op. In het laboratorium wordt dit onderzocht om de oorzaak van uw klachten op te sporen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kalmerend middel of met diepe sedatie. De arts zal dit bepalen.

Voorbereiden op het onderzoek

Kleding

Draag makkelijke, niet-knellende kleding. Sieraden of andere kostbaarheden kunnen kwijtraken, u kunt ze daarom beter thuislaten.

Medicijnen

Sommige medicijnen hebben invloed op het onderzoek. Volgt u daarom onderstaande instructies.

Antistolling 

Gebruikt u bloedverdunners (bijvoorbeeld Ascal, Plavix of de nieuwe antistollingsmiddelen)? Meld dit dan aan uw behandelend arts. Deze zal dan bepalen of de bloedverdunner tijdelijk gestopt kan worden.

Gebruikt u een bloedverdunner die de trombosedienst doseert, (zoals fenprocoumon (Marcoumar®) of acenocoumarol), dan moet de trombosedienst de dosering hiervan aanpassen. In dat geval moet u, zodra de datum van het onderzoek bekend is, contact opnemen met de trombosedienst. Op de dag van het onderzoek is een INR-bepaling nodig.

Glucoseregulerende medicijnen

Heeft u diabetes mellitus, dan krijgt u van uw behandelend arts advies over het aanpassen van uw bloedsuikerregulerende medicijnen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige.

Uw andere medicijnen kunt u over het algemeen op de gebruikelijke manier en tijd innemen.

Eten en drinken

Vanaf 24.00 uur de dag voorafgaande het onderzoek niet meer eten of drinken. Staat het onderzoek ná 13.00 uur gepland, dan mag u tot 7.00 uur een beschuitje met jam en een kopje thee. Daarna mag u niets meer eten of drinken.

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is, extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Dag van onderzoek 

Waar moet u zich melden?

Het onderzoek wordt poliklinisch gedaan op de Endoscopieafdeling. U kunt zich melden bij balie 119, route 164 (C04-S). De Endoscopieafdeling bevindt zich op de vierde etage van het ziekenhuisgebouw. De gastvrouwen/-mannen in de centrale hal wijzen u graag de weg.

Onderzoek met sedatie 

Meestal wordt het onderzoek uitgevoerd met kalmerende en pijnstillende middelen (sedatie). Sedatie is geen narcose maar een ontspanningsmiddel. Van sedatie kunt u slaperig worden en merkt u minder van het onderzoek. 

In het geval van sedatie wordt er een infuusnaald bij u ingebracht om de medicijnen toe te dienen. In verband met deze voorbereidingen voor het onderzoek, moet u 30 minuten eerder komen. Na het onderzoek blijft u ongeveer 30 minuten in het ziekenhuis zodat we u nog even in de gaten kunnen houden.

Begeleiding 

Als u sedatie krijgt voor dit onderzoek, is het noodzakelijk dat iemand u ophaalt van de Endoscopieafdeling, C04 -S, route 164. U mag niet alleen naar huis, ook niet met het openbaar vervoer of de taxi. De hele dag mag u niet zelfstandig motorvoertuig besturen en het is verstandig de rest van de dag rustig aan te doen.

Let op: Heeft u dit niet geregeld, dan kan het onderzoek met sedatie niet doorgaan.

Het onderzoek 

Voor het onderzoek begint, krijgt u van de verpleegkundige een verdovingsspray. Dit middel verdooft uw keel, waardoor u de endoscoop minder goed voelt. Uw keel voelt dik aan en slikken gaat moeilijker. 

U krijgt u een mondstuk in de mond. Dit om te voorkomen dat u op de echo-endoscoop (een slang met geluidsgolven) bijt. 

U krijgt een 'knijper' op uw vinger waarmee we uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed tijdens het onderzoek in de gaten houden. Via de infuusnaald krijgt u het kalmerende middel. U voelt zich wat slaperig en u merkt naar verwachting weinig van het onderzoek.

Bij dit onderzoek ligt u op uw linkerzijde. Aan het begin van het onderzoek brengt de arts  de endooscoop via de mond in de slokdarm. De arts vraagt u om de endoscoop door te slikken, wat over het algemeen erg snel en gemakkelijk gaat. Het inslikken van de scoop bemoeilijkt het ademhalen niet en als de scoop eenmaal is ingeslikt, ervaart men het aanwezig zijn van de scoop in de slokdarm meestal als minder hinderlijk. De luchtweg blijft vrij bij dit onderzoek. 

Het slijm of speeksel dat zich in uw mond ophoopt, kunt u dit doorslikken. U mag het ook op het matje laten lopen. De verpleegkundige zuigt ook het eventueel aanwezige slijm weg met een zuigslangetje. 

Wanneer de endoscoop zich in de slokdarm bevindt, onderzoekt de arts met behulp van echobeelden de tussen de longen gelegen lymfeklieren. De arts zuigt met een dunne naald weefsel op. Dit heet een punctie. Deze punctie wordt een aantal malen herhaald. Hier voelt u weinig tot niets van. Het weefsel wordt na het onderzoek onderzocht in het laboratorium. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten.

Risico’s en bijwerkingen

Een punctie kan een kleine bloeding geven, zoals bij bloedafname uit de arm. Een grotere bloeding komt bijna niet voor. Onder sommige omstandigheden (met name bij verdenking sarcoïdose) is er risico op infectie. In dat geval zal uw arts antibiotica aan u voorschrijven.

Na het onderzoek 

Leefregel 

Door de verdoving van de keel kunt u zich verslikken. Daarom mag u tot 90 minuten na het onderzoek niets eten of drinken. 

In verband met de sedatie moet u na het onderzoek 30 minuten ter observatie in het ziekenhuis blijven. Zie ook ‘het onderzoek met sedatie’.

Uitslag  

U krijgt een voorlopige uitslag mee naar huis. De definitieve uitslag en de uitslag van eventueel afgenomen weefsel krijgt u later bij uw vervolgafspraak op de polikliniek. 

Heeft u nog vragen?

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de Endoscopieafdeling. Dat kan op werkdagen via telefoonnummer 071-526 35 57.

Bij medische problemen na de scopie kunt u contact opnemen met het LUMC 071-526 91 11 en vragen naar de dienstdoende longarts.

Juli 2020