Cryotherapie

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Huidziekten.

Cryotherapie is een behandeling die zich voornamelijk richt op het verwijderen van goedaardige huidaandoeningen zoals gewone hand-/voetwratten, waterwratjes, genitale wratten en ouderdomswratten. Maar ook voorstadia van huidkanker zoals actinische keratosen en de ziekte van Bowen worden op deze manier behandeld. 
 

Behandeling 

Bij de methode wordt gebruik gemaakt van zeer koude, vloeibare stikstof. De vloeistof wordt meestal met behulp van een speciale spuitbus op de huid aangebracht, waardoor de huid plaatselijk bevriest. Vaak wordt een huidafwijking een of twee keer achter elkaar bevroren. De behandeling zelf kan gevoelig of soms pijnlijk zijn. Het kan zijn dat er voorafgaand aan de cryotherapie een stukje van de huidafwijking weg moet worden gekrabd. De bevriezing zorgt ervoor dat de huidcellen afsterven en de huidafwijking verdwijnt. Op het behandelde huidgebied kan binnen enkele uren zwelling en roodheid ontstaan. Dit zal na enkele dagen weer verdwijnen. Soms ontstaat er een blaar op de behandelde gebied. 
De behandelde plek kan enkele dagen wondvocht afscheiden. Dit is een normale reactie. De vochtafscheiding zal geleidelijk aan afnemen en er zal zich een korst vormen. 

Wondbehandeling 

Na de cryotherapie moet u de wond thuis zelf verder verzorgen. Dit moet als volgt: 
  • De wond 1 tot 3 maal per dag (afhankelijk van de hoeveelheid vochtafscheiding) verzorgen.

Bij veel vochtafscheiding: plak op de wond een absorberend gaasje of een pleister. Als het verbandje zit vastgeplakt, kunt u het eerst vochtig maken voordat u het losmaakt. 

Bij weinig vochtafscheiding: in dit geval hoeft u weinig te doen. Als u het prettig vindt, kunt u het afplakken met een pleister. Of u kunt deze insmeren met wat Vaseline of Betadinezalf. 

  • De wond hoeft niet droog gehouden te worden. Het is juist goed om dagelijks kort te douchen. 
  • Na het douchen moet u de wond droogdeppen en verbinden.
  • Enkele dagen na de behandeling zal zich een korst op de wond gevormd hebben. De wond hoeft dan niet meer verbonden te worden. Eventueel een pleister ter bescherming is voldoende.

Bijzonderheden 

De genezingsperiode (totdat de korst eraf valt) kan enkele weken duren. Dit is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde huidgebied. 
Bij bevriezing van de huid in het gebied rond de ogen (oogleden, voorhoofd, slapen, neusrug, wangen) kan een flinke zwelling van de oogleden ontstaan. Soms zelfs van beide ogen. Ook deze zwelling verdwijnt binnen enkele dagen. 
Bij bevriezing van de huid op het voorhoofd, de slapen en het behaarde hoofd kan na de behandeling geringe pijn ontstaan. De pijn zal over het algemeen slechts enkele uren duren. In geval van pijn kunt u als pijnstiller Paracetamol 500 mg innemen. 
Als restverschijnsel na bevriezing kan de huid lichter of donkerder verkleuren. 
Wanneer tijdens de periode van vochtafscheiding het behandelde huidgebied rood, dik en pijnlijk wordt of wanneer de afscheiding gelig (pussend) wordt, bestaat de kans dat er sprake is van een bacteriële ontsteking. In dat geval kunt u contact opnemen met de polikliniek Huidziekten (tel. 071-526 26 30). 

September 2019