Wies van Berkel, IC-verpleegkundige

Wies van Berkel-Bökkerink is IC-verpleegkundige bij het LUMC: “Op de IC is de patiënt vaak niet in staat om aan te geven hoe hij zich voelt of waar hij last van heeft. Als verpleegkundige neem ik dit over en behartig ik de belangen van de patiënt.”

Wies werkt afwisselend op de Kinder-IC en Volwassen-IC: “Juist het verschil tussen deze twee afdelingen maakt mijn werk nog interessanter.” Zo kun je op de Volwassen-IC als verpleegkundige zelfstandig beslissingen maken op basis van je eigen kennis en kunde, en protocollen: “Ik mag hier meedenken met de arts en in sommige situaties ook zelf beslissingen nemen”, zegt Wies. “Op de Kinder-IC is dit wel anders. Hier overleg ik meer met de arts, vanwege de kwetsbaarheid van de patiëntjes. Bij kinderen gaat bijvoorbeeld alles op gewicht. Ik ben op deze afdeling veel meer aan het rekenen en overleggen. Daarnaast geef ik op de Kinder-IC ook begeleiding aan de ouders. Dit kan heftig zijn, omdat ik zorg voor hetgeen hen het meest dierbaar is. Maar het is fijn dat ik veel voor deze ouders kan betekenen.”

Op de IC moet je van alles wat weten
Bij het LUMC krijg je als IC-verpleegkundige te maken met zowel geplande als acute opnames. “De geplande opnames, bijvoorbeeld een patiënt die hier komt na een hartoperatie, zijn voor mij routinewerk. Uit ervaring weet ik welke complicaties er eventueel kunnen optreden, dus hier bereid ik mij alvast op voor. Maar de acute opnames zijn onverwachts en zodra de patiënt hier binnenkomt moet ik direct kunnen schakelen. De conditie van onze patiënten kan acuut veranderen. Dan is het van levensbelang dat ik snel en adequaat reageer.”


“Ik moet op de IC continu klinisch redeneren en vooruitdenken. Dit houdt mij scherp. “


En hoe goed je ook schakelt en reageert, alsnog maak je op de IC natuurlijk heftige momenten mee.  Gelukkig kan Wies in dit soort situaties rekenen op haar collega’s: “We hebben een groot team dat ontzettend betrokken is naar elkaar toe. Ook is er veel ruimte voor humor. Dát is in sommige situaties onze uitlaatklep.”


Redeneren met een klinische blik
Naast de dynamiek van werken met patiënten, werk je als IC-verpleegkundige bij het LUMC ook met de nieuwste apparatuur, zoals de ECMO. De IC van het LUMC is een van de weinige Europese IC’s die zich ‘center of excellence’ mag noemen en de enige in Nederland die erkend is voor een gecombineerd kinder- en volwassenenprogramma. Wies: “De ECMO zorgt ervoor dat het bloed van  patiënten met zeer ernstige hart- of longfalen buiten het lichaam van zuurstof wordt voorzien. Ik vind het bijzonder dat het LUMC hiermee werkt en dat ik, nadat ik gecertificeerd ben, ook met deze apparatuur mag werken.  

Je bent op de IC nooit uitgeleerd. Zo volgt Wies cursussen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, maar wordt er op de IC ook bed-side teaching gegeven: “Ik vind dit heel fijn, want ik praktijk en theorie aan elkaar koppelen. Ik zie hoe de patiënt eraan toe is en controleer de status van de patiënt aan de hand van de gegevens die ik heb. Die gegevens kloppen, maar soms moet je wat extra onderzoek doen als de patiënt reden tot zorgen geeft, dat zit mij dan niet lekker en dan wil ik uitvogelen wat het probleem is.”

Toekomst binnen het LUMC
Kortom, er gebeurt van alles en er is ook van alles mogelijk op de IC. Eén ding is duidelijk: Wies is niet van plan om het LUMC of de Intensive Care te verlaten: “Ik ben hier voorlopig nog niet uitgeleerd. Mocht dit op den duur wel zo zijn, dan kun je als IC-verpleegkundige alsnog veel kanten op. Je kunt doorgroeien naar teamleider of je bij laten scholen tot SEH-verpleegkundige, waarbij je mag rouleren tussen de IC en SEH.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!