Kristel van Klink, IC-verpleegkundige

Kristel van Klink werkt als IC-verpleegkundige bij het LUMC. Al ruim tien jaar voelt ze zich op de Intensive Care als een vis in het water.

Wanneer wist je: ik word IC-verpleegkundige?
“Ik weet niet precies waarom, maar werken in een ziekenhuis heeft me altijd getrokken. De zorg en eigenlijk de gehele medische wereld spreken bij mij tot de verbeelding. In eerste instantie wilde ik de opleiding tot OK-assistent doen, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor hbo-V. De IC-modules spraken mij zó aan, dat ik me daarin ben gaan specialiseren. En toen ik op de IC van het LUMC stage liep, wist ik meteen: hier wil ik werken.”


Wat is het dat jou zo aanspreekt in het LUMC?
“Onze IC is het neusje van de zalm: een professionele omgeving met de hoogst mogelijke kwaliteit zorg en de beste apparatuur. Ik heb weinig vergelijkingsmateriaal, maar als ik op een IC werk, wil ik op de best mogelijke IC werken. Bovendien werken we hier in een ontzettend fijn team waar ik altijd op kan bouwen. Iedereen die op de IC werkt, maakt wel eens iets heftigs mee. Op zo’n moment weet ik dat ik kan rekenen op mijn collega’s. Een luisterend oor of even een arm om je heen voelen: dat is zó belangrijk. Wij zorgen hier goed voor onze patiënten, maar ook voor elkaar.”

Wat is voor jou de aantrekkingskracht van de IC?
“Het is misschien een cliché, maar op de IC is geen dag hetzelfde. Het is een komen en gaan van de meest uiteenlopende patiënten. Variërend van mensen die bij ons komen voor een relatief eenvoudige hartoperatie tot patiënten met acute en zeer gecompliceerde problemen. Bovendien heb ik een duobaan waarbij ik negen maanden per jaar werk op de volwassen IC en drie maanden op de Kinder IC.”

Is het een stressvolle baan?
“Soms is het wel stressen natuurlijk, maar ik spreek liever over een dynamische baan. Je moet flexibel zijn en tegelijkertijd stevig in schoenen staan, omdat de situatie op de IC binnen vijf minuten compleet anders kan zijn. Dan moet je snel kunnen schakelen. Maar dat went snel. Ik vind het écht een kick als je een spoedopname met z’n allen tot een goed eind brengt. Maar het merendeel van de tijd ben ik bezig met basiszorg. Er liggen hier bijvoorbeeld veel mensen aan de beademing, en ik vind het ontzettend leuk om óók hen goed te verzorgen. Die afwisseling tussen spoedopnames waarbij geen tijd te verliezen valt en het verlenen van basiszorg is heel bijzonder.” 


Welke eigenschappen moet een goede IC-verpleegkundige hebben?
“Er bestaat een beeld dat IC-verpleegkundigen hard zijn. Maar dat beeld herken ik totaal niet. Natuurlijk moet je wel doortastend zijn om te kunnen presteren onder druk. Maar vergeet niet dat je daar tijdens je opleiding tot IC-verpleegkundige uitstekend in getraind wordt. Je begint bij de laagste categorie en voor je het weet assisteer je bij een patiënt met een complexe aandoening. Dat is een heel natuurlijk proces.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!